Hét tévhit a cukorbetegségről

0

Hét tévhit, hogy tisztán lásson a cukorbetegséggel kapcsolatban: 

1. A diabétesz csak az idős embereket érinti.

Nem igaz! Életének bármely szakaszában bekövetkezhet a betegség kialakulása

2. A diabétesz nem halálos megbetegedés

Nem igaz! A cukorbetegségben szenvedők halálozási esélye vetekedik a HIV/AIDS halálozási rátájával. Évente körülbelül négymillióan halnak meg a betegség miatt, ez azt jelenti hogy a világon minden hetedik másodpercben meghal valaki a cukorbetegség, vagy valamilyen szövődménye miatt.

3. A diabétesz elsősorban a férfiakat érinti

Nem igaz! A cukorbetegség nem válogat a nemek között, férfiakat és nőket egyaránt érint. Sőt, a női betegek száma növekvő tendenciát mutat. Ugyanígy emelkedik a fiatalkori megbetegedések száma is.

4. A diabétesz kialakulását nem lehet megelőzni

Nem igaz! A kettes típusú diabétesz esetek 80%-a megelőzhető lenne helyes táplálkozással, a fizikai aktivitás növelésével (testmozgás, sport), és az életkörülmények javításával.

5. A diabétesz csak a gazdag országokat érinti

Nem igaz! Nemtől, etnikumtól, földrajzi helyzettől függetlenül bárki cukorbeteg lehet.

6. A diabéteszesek gondozása olcsó

Nem igaz! A cukorbetegek gondozása rendkívül sokba kerül, a legtöbb ország egészségügyi finanszírozásában kiemelt figyemlet és költségvetést igénylő tételként szerepel.

7. A diabétesz megelőzése túlságosan drága

Nem igaz! Rengeteg olcsó, költséghatékony megelőzési mód létezik. Az életkörülmények megváltoztatása, a rendszeres testmozgás, az étkezési szokások átalakítása sokkal költséghatékonyabb és kevésbé megterhelő mint egy életen át gyógyszert szedni.

Ne feledje: tudatos életmóddal megelőzheti vagy késleltetheti a betegség kialakulását, a rendszeres szűrővizsgálat pedig abban segít, hogy ne egy komolyabb problémát okozó szövődmény kialakulásakor ébredjen rá: Ön is tagja a cukorbetegek napról napra gyorsabban bővülő táborának.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com