Az ünnepek alatt nő a szívinfarktus miatti halálozások száma

0

A téli hónapokban 30 százalékkal több a szívinfarktus miatti halálozás, mint nyáron és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor még 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma – hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál kardiológus. 

Mint mondta, ez egy körülbelül tizenöt éves megfigyelés. Kifejtette: ez a jelenség nem csak az időseket érinti, több kutatócsoport igazolta, hogy ilyenkor a fiatalabbaknál többször fordul elő szívinfarktus.

Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, összeszűkülnek az erek, sebezhetőbb a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelések jöttek Ausztráliából vagy Új-Zélandról, ahol a karácsony nyárra esik – jegyezte meg.
Maurovich-Horvat Pál közölte: a megemelkedett szívinfarktusszám okai között van egyebek mellett a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, mert ezek extra terhet rónak a keringésre.

Hangsúlyozta: oda kell figyelni a tünetekre, amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélelem jelenik meg, azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfarktus után minden félórával 10-15 százalékkal nő a halálozás valószínűsége.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com