Magyar találmány segíthet a színtévesztőknek

0

Magyar fejlesztés nyújt segédkezet a színtévesztőknek. Egy itthoni kutatócsoport olyan speciális szemüveglencsét alkotott, amellyel korrigálható a színlátás. Ezzel csak hazánkban 400 ezer ember életét könnyíthetik meg.

Wenzel Klára, a BME egyetemi tanára az M1 – Ma délelőtt című műsorában kifejtette, a színtévesztés genetikai rendellenesség. Anyák örökítik, és a férfiakon jön ki. Magyarországon a férfiak 8 százaléka színtévesztő, ami azért kellemetlen, mert bár látják a színeket, de nem olyan jól, mint mások, és emiatt több mint 100 szakmából ki vannak zárva.

Ábrahám György, az MTA doktora és a BME egyetemi tanára hozzátette, a színtévesztő tulajdonképpen minden színt téveszt a kéken kívül. A vörös és a zöld receptor az emberi szemben úgy működik, mintha a televízió képernyőjét néznénk, ahol három pettyben jelennek meg a színek: piros, zöld és kék pöttyökben. Ha keverék színt akarnak kikeverni, ebből a háromból kell megoldani. Az ember szeme is így működik, ha ezek közül a vörös és a zöld problémás, akkor a színek nagy részét, amit ezekből kever a szem, eltéveszti tulajdonosa.

Wenzel Klára szavai szerint közösen kezdték meg a munkát a tanszéken. Optikai műszereket terveztek, és egy olyan műszert kellett tervezni, ami alkalmas a színek mérésére, vagyis olyan mérőszámokat produkál, ami pontosan leírja, mit lát a jó színlátó ember.

Ábrahám György a szemüvegekkel kapcsolatban hozzátette, színszűrők a szemüvegek, és ahhoz igazították őket, hogy milyen problémája van az illető színtévesztőnek. A két bemutatott szemüveg technikája eltér. Kezdetben együtt kutakodtak, majd két ágra szakadt a fejlesztés, ezáltal a magyar fogyasztók kétfajta termékhez juthatnak hozzá: az egyik műanyaglencsére készül festési technikával, a másik vékony réteg, ami gőzölős technikával készül – magyarázta.

Hozzátette, a továbbfejlesztés iránya, hogy ne csak a pettyes ábrákat tudja megkülönböztetni a színtévesztő, hanem, hogy a színárnyalatokat is jól tudja megnevezni. Fél év múlva kerül piacra az új fejlesztésű szemüveg, míg a korábbi verzió már elérhető.

Forrás: MTI

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com