A HPV-oltás kétharmadával csökkenti a fertőzések számát a fiatal lányoknál

4

A rákos megbetegedéseket is okozó humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 64 százalékkal csökkentette a tinédzser lányok fertőzéseinek számát az Egyesült Államokban – derült ki a Pediatrics című folyóirat internetes oldalán közölt jelentésből.

„Továbbra is csökkenést tapasztalunk a vakcina által megcélzott HPV-törzsek előfordulásában” – húzta alá a kutatást vezető Lauri Markowitz, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) járványkutatója, hozzátéve, hogy mindez idővel a humán papillomavírus okozta betegségek, köztük a méhnyakrákos, valamint a fej- és nyakrákos esetek visszaeséséhez kell, hogy vezessen. A kutató szerint azonban erre még évtizedeket kell várni, mivel a rák kialakulása évekbe telik.

„A HPV okozta genitális szemölcs előfordulásában már most csökkenést tapasztalunk” – mondta Markowitz. Mint hozzátette, a következő szint várhatóan a premalignus vagy daganatmegelőző állapot, majd végül a rákos betegségek kialakulásának visszaesése lesz.

A szakemberek szerint habár az eredmények bíztatók, túlságosan kevés fiatalt oltanak be HPV ellen. A 13 és 17 éves kor közötti lányoknak mindössze a 42 százaléka, a fiúknak a 22 százaléka kapja meg az ajánlott oltássorozatot. „A HPV-fertőzés okozta betegségek nagyobb mértékű csökkenését látnánk, ha nagyobb lenne az oltási lefedettség” – mondta Markowitz, hangsúlyozva, hogy a méhnyakrákos esetek jelentős százaléka megelőzhető lenne a vakcinával.

A CDC kutatói az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adataira támaszkodva hasonlították össze az amerikai tinédzser lányok és fiatal nők HPV-fertőzöttségi arányát az oltás 2006-os bevezetése előtti és utáni időszakban.

Az eredmények szerint a 14 és 19 éves kor közötti lányoknál a 2003 és 2006 között mért 11,5 százalékról 4,3 százalékra esett vissza 2009 és 2012 között a vakcina által megcélzott HPV-törzsek előfordulási aránya. A tanulmány továbbá elsőként nyújt bizonyítékot arra, hogy a védőoltás nagy hatékonysággal működik a húszas éveikben járó nőknél, esetükben ugyanis 18,5 százalékról valamivel 12 százalék fölé esett vissza a HPV-fertőzés előfordulása.

A szakemberek szerint az oltási lefedettség növelésének egyik legnagyobb akadálya, hogy az orvosok egy része vonakodik attól, hogy nyomatékosan ajánlja a vakcina beadását, mivel kellemetlennek érzi megvitatni a szülőkkel, hogy miért kellene gyermeküknek ilyen fiatalon egy szexuális úton terjedő betegség elleni védőoltást kapnia. Az Egyesült Államokban jelenleg 11-12 éves lányoknak és fiúknak ajánlják a HPV-oltást.

A CDC szerint az Egyesült Államokban évente nagyjából 27 ezer nőnél és férfinál diagnosztizálnak HPV-fertőzés okozta rákos megbetegedést – emlékeztetett a Medicalxpress című egészségügyi portál.

Forrás: MTI

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com