Meghalt egy hatéves diftériás kisfiú, akinek szülei védőoltás-ellenesek voltak

1

Meghalt az a hatéves fiú, aki 1987 óta az első diftériás (a népnyelv torokgyíknak hívja) beteg volt Spanyolországban. A gyereket azért nem oltották be, mert a szülők azt hitték, hogy a kötelező védőoltásoknak mindenféle mellékhatásaik vannak – írja az Index

A család egy hónapja küzdött a bakteriális fertőzés ellen. A kórház Twitteren erősítette meg a halálhírt. A torokgyík vagy diftéria ma már nagyon ritka betegség, mivel szinte mindenkit beoltottak ellene. A fiú gyógyítása azért is volt nehéz, mert nagyon nehéz volt beszerezni a megfelelő antitoxinokat, hiszen már senki sem számít erre a betegségre.

A diftéria vagy más néven torokgyík egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség, amelyet a Corynebacterium diphteriae baktérium okoz. Először a felső légutakban jelenik meg bőrre emlékeztető, kékesfehér hártya, ezt enyhe láz, torokfájás és levertség követi. Immunizált állatok véréből készített védőoltással előzhető meg.

A diftéria egy erősen fertőző megbetegedés, ami közvetlen érintkezés vagy cseppfertőzés útján terjed. A Di-Per-Te (diftéria-pertussis-tetanusz) védőoltásnak köszönhetően csaknem eltűnt a fejlett országokban.

A kórokozó a mandulákon és a gégében fibrines gyulladást okoz. A gyulladás eredménye az álhártya, mely beterjedhet mélyebb rétegekbe vagy maradhat felszínes is. Ha a hártya leválik, a beteg felköhögi. A hártya pikkelyes gyíkbőrre emlékeztet, innen a betegség másik neve. Ha a hártyát a beteg képtelen felköhögni, a légutakat elzárva halált okozhat. Régebben gyakori halálok volt a gyermekek között.

Forrás: Index/Wikipédia

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com