Új, rendkívül modern műtéti eljárás a pécsi idegklinikán

25

A Dunántúlon egyedüliként, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján nyílik lehetőség arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása a korábbiaknál is hatékonyabban történjen egy új fajta műtéti eljárásnak köszönhetően – számol be a Pécsi Tudományegyetem.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Idegsebészeti Klinikáján a közelmúltban egy, a nyaki gerincvelőt érintő, a beteg mozgásteljesítményének folyamatos romlását, alsó végtagjainak bénulását eredményező daganat eltávolítása kapcsán, a Dunántúlon elsőként alkalmazták az ún. intraoperatív neuro-monitorozásnak azon eszközeit, amelyek a gerincvelő funkciójának, műtét közbeni épségének ellenőrzését szolgálják.

Magyarországon a debreceni Idegsebészeti Klinikán elsőként rutinszerűen bevezetett módszer pécsi alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a létfontosságú agytörzsi központokban, vagy ezek közelében, valamint a gerincvelőben vagy környezetében elhelyezkedő daganatos és más elváltozások eltávolítása, a gerinc súlyos fokú deformitásának korrekcióját célzó műtéti beavatkozások komplex elektrofiziológiai monitorozás mellett történjenek, lehetővé téve a műtét közbeni idegrendszeri károsodás minimalizálását, illetve a kiterjesztett műtétek hatékonyabb elvégzését.

A pécsi Idegsebészeti Klinikán korábban is történtek elektrofiziológiai monitorozással, illetve éber állapotban végzett műtétek, azonban az új Inomed rendszer mostantól komplex, a gerincvelőt, az agyidegeket, az agykéreg alatti képletek komplex monitorozását is lehetővé teszi. A készülék beállításában a PTE Neurológiai Klinika munkatársai, illetve a debreceni Idegsebészeti Klinika munkatársai vesznek részt, működtetése a PTE Neurológiai Klinikával közösen zajlik.

Olyan rendszer került a pécsi Idegsebészeti Klinikára, amely lehetővé teszi, hogy a betegek műtéti monitorozása során akár on-line konzultáció történjen az ugyanilyen rendszert használó debreceni Idegsebészeti Klinikával.

Forrás: pte.hu

25 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com