A betegség okozta halálozások 25 százaléka a daganatos megbetegedésekből származik

6

A daganatos megbetegedések kétharmada a 60. életév felett jelentkezik. Ez a trend mindenütt megfigyelhető, egyes kutatások szerint 2030-ra már 26 millió megbetegedést regisztrálnak a világon, és ebből 11,5 millió daganatos haláleset várható. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) felmérései alapján napjainkban többen halnak meg rákban, mint maláriában, AIDS-ben és tébécében összesen.

A haláloki statisztikákat tekintve az elmúlt 50 évben jelentős átrendeződés figyelhető meg. Arányaiban az emésztőszerv-rendszeri és a daganatos megbetegedésekből származó halálozások száma növekedett a legnagyobb mértékben. Tekintse meg a teljes táblázatot a ksh.hu oldaláról.

Az arányok átrendeződése miatt 2011-ben közel másfélszer annyian haltak meg daganatos megbetegedésekben, mint 50 évvel ezelőtt. Napjainkban a leggyakrabban előforduló halálozási okok az agyvérzés, a szívinfarktus, valamint az emlőt, a tüdőt és az emésztőrendszert érintő daganatok. Magyarországon kiemelkedően rossz a helyzet. A daganatos halálozás emelkedése már a fiatal felnőtt korosztályokban is szembetűnő, és 64 év alatt minden felnőtt korosztályt érint.

A daganatos betegség kialakulásában szerepet játszik az átlagos élettartam növekedése, a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alkohol és a dohányzás. Fontos megjegyezni azt is, hogy a diagnosztikai technika fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedésre derül fény, mint a korábbi évtizedekben, sok esetben még korai, gyógyítható fázisban. A daganatos megbetegedések számának növekedésében, tehát közvetve a technológia fejlődése is szerepet játszik. A diagnosztikának – természetesen az egészséges életmód mellett – tehát meghatározó szerepe van a rákmegelőzésben, minden daganatos megbetegedés annál sikeresebben kezelhető, minél korábbi stádiumban kerülnek felfedezésre.

A halálozások kb. egyharmada kivédhető lenne a megfelelő életmóddal és a szűrővizsgálatokon időben történő megjelenéssel. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió rákellenes programmal kíván küzdeni a daganatos betegségek ellen, az egészséges életmód népszerűsítése és a kutatások támogatása által. Fő célkitűzése, hogy ezek aránya 2020-ig 15 százalékkal csökkenjen a térségben.

Forrás: KSH

6 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com