„Most először lehet segíteni a súlyos stroke-os betegeken”

22

Sikertelen harminc év után végre találtak a kutatók egy olyan módszert, mely nagymértékben javítja a legsúlyosabb stroke-os betegek állapotát és életkilátásait. Nagy izgalommal fogadták holland kutatók közleményét, mely a The New England Journal of Medicine online kiadásában közöltek ez év december 17-én. A kutatók új módszert találtak a vérrög eltávolítására – írja az Informed.

Egy stentet használnak, mely tulajdonképpen egy drótketrec egy artéria katéter végén. A katétert a lágyékhajlatban vezetik be a comb fő verőerén keresztül egy agyi verőérbe. Amikor a katéter hegye eléri a vérrögöt, a stentet kinyitják és belenyomják a vérrögbe, majd visszahúzzák a katétert és a stentet a vérröggel együtt eltávolítják.

Csak az USA-ben 630000 ember kap stroke-ot évente agyi artéria rögösödés miatt. Az esetek egyharmadában a vérrög nagy artériában akad el, melynek végzetes következményei lehetnek. Kisebb vérrög esetén életmentő a tPA nevű gyógyszer, (Tissue Plasminogen Activator) mely feloldja a vérrögöt. Nagyobb ér elzáródásakor azonban a tPA gyakran nem segít, más kezelési mód pedig eddig nem volt – olvasható a cikkben.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Forrás: informed.hu

22 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com