Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen

3

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen, idén októberig már több átültetést végeztek, mint tavaly összesen. Mindez országos siker, hiszen az egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát – írták.

Július 1. és október 1. között összesen 103 transzplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, amely az előző évek hasonló időszakában végzett szervátültetések mintegy kétszerese. A közlemény emlékeztet, a klinikán vese-, máj- és hasnyálmirigy-átültetéseket végeznek. Idén eddig összesen 246 transzplantáció volt, míg 2013-ban egész évben 241, 2012-ben 188.

Máthé Zoltán, a klinika igazgatója a közleményben kiemelte, augusztusban rekordot döntöttek: három nap alatt 18 szervet ültettek be, ebből három esetben kettős szervbeültetést végeztek. Egy beteg májat és vesét, két beteg pedig hasnyálmirigyet és vesét kapott. A tizenöt páciens gyógyultan hagyta el a klinikát.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

A beavatkozások megnövekedett számának hátterében az Eurotransplanthoz való csatlakozás mellett szerepe van annak az új szemléletnek, amit pár hónapja vezettek be a klinikán. Ennek lényege a „személyre szabott” donáció, vagyis minden egyes szervet és minden egyes várólistán szereplő beteg leleteit, eredményeit személyre szabottan elemeznek, egyeztetnek és ennek tükrében döntenek a műtétéről.

Dr. Máthé Zoltán igazgató fontos céljának tartja, hogy a sikeres nyugat-európai mintáknak megfelelően kiterjessze a transzplantációkhoz szükséges donor kritériumrendszereket a szervbeültetéseknél. A megnövekedett donációs aktivitás mellett a beültethető szervek túlnyomó többsége magyar donorokból származik. „Célunk az Eurotransplant keretében is az, hogy a hazai donorokból származó szervekkel minél több betegen itthon tudjunk segíteni.” – jelentette ki.

Forrás: Semmelweis Egyetem

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com