Rózsaszín séták – Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

4

Több, mint 20 helyen szervez a Magyar Rákellenes Liga mellrák elleni rózsaszín sétát, hogy felhívja a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára.

Magyarországon évente 7-8000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és kb. 2000 fő azoknak a száma, akik már túl későn fordulnak orvoshoz.  Van értelme a szűrésnek és az önvizsgálatnak, mert az időben felfedezett mellrák nagyon jó eséllyel gyógyítható.

A Magyar Rákellenes Liga ezért felhívja a figyelmet a szűrések és a havonta végzett önvizsgálat fontosságára, hiszen Magyarországon még mindig kevesen mennek el szűrésre, a behívottak kb. 35 %-a. Mivel a szervezett szűrés csak a legveszélyeztetettebb, 45-65 év közötti nőket érinti, az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban nagy, ahol szintén előfordulhat megbetegedés.

Fontos, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, mert a szűrés alkalmával a nem tapintható daganat is felfedezésre kerül.

A mellrák kockázatának csökkentése az egészségtudatosság növelésében is rejlik – egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, gyermekvállalás, a szoptatás idejének növelése mind ezt segíti elő.  Fontos a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, az aktív testmozgás, az elegendő pihenés, és a belső harmónia megteremtése – áll a szervezet közleményében.

www.rakliga.hu
www.facebook.com/rakliga

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com