Menopauza Világnap

3

A változó kor a petefészek hormontermelésének csökkenésével majd megszűnésével járó, a fogamzó képes kort lezáró több éven át tartó biológiai esemény. Új élethelyzet, amely része minden nő életének.

A menopauza időszaka 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Ilyenkor minden nő egy alapdilemmával szembesül: a hormonhiány okozta kellemetlenségeket válassza vagy ezek kikerülése érdekében a hormonkezelés kockázatait vállalja. Mindez egyénileg változhat, minden változókorba lépett nőnél személyre szabottan kell dönteni, és kiválasztani a megfelelő kezelést annak érdekében, hogy a fennálló rizikófaktorok mellett a menopauza miatt kialakuló ösztrogén hiány következtében a lehető legkevesebb esély legyen súlyos betegségek kialakulására.

Ez a kezelés nem feltétlenül csak hormonkezelés lehet, nagyon fontos az egészséges életmód követése is – magyarázza a Magyar  Menopausa Társaság.

Menopauza Társaság legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az 1995 óta országosan működő Menopausa Ambulancia hálózatra, hiszen elsősorban itt érhető el az a szűrés és rizikófeltárás, amelynek eredményeként a megfelelő kezelésről is dönteni lehet.

Magyarországon a menopauza életminőséget rontó, egészséget károsító következményei mintegy kétmillió nőt érintenek. Több mint 25%-uknál a tünetek betegség értékűek. A menopauzában kialakuló legfontosabb szövődmények szoros összefüggést mutatnak az életmódbeli kockázati tényezőkkel. Bizonyított, hogy ezek halmozott előfordulása már a menopauza előtt fokozott veszélyt jelent a kóros állapotok kialakulásában. Az ösztrogénhiány hozzáadódik a hozott rizikóhoz.

Az életkor kockázata:

  •  Az összes daganatos megbetegedés 80%-a a késői menopauza korban fordul elő és ezek több, mint negyedét teszi ki az emlőrák.
  •  A változókor átmeneti időszakában jelentkező vérzészavarok hátterében rákmegelőző vagy rosszindulatú daganat is állhat.
  • A mélyvénás trombózis előfordulása az életkor előrehaladtával nő.

Forrás: mmt.hu

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com