Magyarországon több mint félmillió embert kezelnek pszichés betegségekkel

2

A pszichiátriai betegségek a fejlett országokban mindenütt súlyos gazdasági terhet jelentenek: Magyarországon csak a pszichiátriai gyógyszerek támogatása évi mintegy 30 milliárd forintba kerül. A nem kezelt depresszió viszont nemzetgazdasági szinten húszszor többe kerül – olvasható a Világgazdaság.hu-n. 

Magyarországon évente több mint félmillió embert kezelnek pszichés betegségekkel egészségügyi intézményekben. A kezelt betegek száma az utóbbi években enyhén csökkent – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott adatokból.

Az Egészségügyi Világszervezet már évekkel ezelőtt úgy becsülte, hogy 2030-ban már a depresszió jelenti majd a világon a legnagyobb egészségügyi problémát. A pszichés betegségek napjainkban is komoly kiadást jelentenek valamennyi országnak: a mentális betegségek kezelésére fordított összeg már tíz évvel ezelőtt is az egészségügyi kiadások 15 százalékát tette ki.

Rihmer Zoltán pszichiáter, a Semmelweis Egyetem tanára a Magyar Pszichiátriai Társaság honlapján pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy közgazdasági vizsgálatok szerint a depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher már jelenleg is sokkal nagyobb, mint a hipertónia, asztma, a reuma és a csontritkulás miatti kiadások, a kezeletlen depresszió okozta társadalmi kár (a munkából való kiesés, a korai halálozás, stb.) – írja a lap.

A teljes tartalom innen érhető el.

Forrás: vg.hu

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com