Ebola – Ellenőrizni fogják az utasokat Párizsban és Csehország nemzetközi repülőterein

3

Az ebolafertőzés veszélye miatt szombattól ellenőrizni fogják a párizsi Roissy repülőtéren a guineai Conakcryból érkező utasokat, a csehországi nemzetközi repülőtereken pedig kedd reggeltől ellenőrizni fogják a külföldről érkező összes utast – jelentették be a francia és cseh egészségügyi miniszterek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán kiadott, az október 12-i állapotokra vonatkozó adatai szerint az ebolába 8997 fertőzött közül 4493 halt bele.

A párizsi repülőterén érkezéskor az egészségügyi személyzet meg fogja mérni az utasok testhőmérsékletét a kiszálláskor, azaz még a repülőtérre való belépés előtt. Még a fedélzeten minden utasnak ki kell majd töltenie egy egészségügyi kérdőívet, valamint azt, hogy a Conakryba induló járatokon is megerősítik az ellenőrzéseket.

Francois Hollande államfő ezt megelőzően közleményben jelentette be, hogy „Franciaország egészségügyi ellenőrzést léptet életbe a vírus által sújtott térségből érkező járatoknál”. Arra is kitért, hogy Franciaország a guineai hatóságok kérésére újabb központokat fog létrehozni az ebolajárvány kezelésére. Az első ilyen központot Macentában nyitották meg a francia egészségügyi szervek. Ezenkívül Párizs olyan egészségügyi dolgozókat küld az országba, akik a guineai illetéseknek tartanak továbbképzéséket a polgári lakosság védelme érdekében.

Csehországban az intézkedés Prága, Karlovy Vary, Pardubice, Ostrava és Brünn repülőtereire vonatkozik. A belföldi légi járatokat az intézkedés nem érinti, de a cseh reptereken átszálló, tranzit utasokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik-e majd alá. Az utasok már a repülőgépen rövid kérdőívet kapnak majd, amelyen egyebek között fel kell tüntetniük, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének. Ugyancsak fel kell tüntetni, hogy az illető hol fog tartózkodni Csehországban és meg kell adni egy telefonszámot, hogy veszély esetén kapcsolatba léphessenek velük a hatóságok.

Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebolafertőzés, úgy kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren. Ha valaki elutasítja a vizsgálatot, pénzbírsággal sújtják. Prágában a vizsgálatokat azonnal a repülőtéren fogják elvégezni, míg a többi repülőtéren a regionális egészségügyi központok fogják megszervezni azokat.

Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni. Csehországban eddig két ebolagyanús esetet kezeltek, de egyik sem bizonyult fertőzésnek.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com