Terjed a kéknyelv-betegség

0

A Romániában regisztrált kéknyelv-betegség miatt kialakított megfigyelési körzet érinti Békés és Csongrád megye egyes területeit – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi és állatvédelmi igazgatósága.

A Nébih közleménye szerint szeptember 23-án a román állategészségügyi hatóság kéknyelv-betegség járványkitörést regisztrált Magyarország déli határától mintegy 120 kilométerre. A hivatal tájékoztatása szerint a járvány Magyarországon még nem jelent meg, a betegség miatt felállított megfigyelési körzet Békés és Csongrád megye egyes területeit is érinti, a magyar állategészségügyi hatóság megelőző laboratóriumi vizsgálatokat végez, és szigorított intézkedéseket vezetett be a megfigyelési zóna térségében.

Az állategészségügyi hatóság szakemberei mindent megtesznek, hogy továbbra is fenntartsák Magyarországon a 2008 óta meglévő kéknyelv-betegség mentességet – áll a közleményben.

Az endémiás kéknyelv-betegség 2014 nyarán és őszén jelentős mértékben továbbterjedt Dél-Európa egyes területein, a járványban érintett Görögország és Bulgária teljes, Romániának pedig jelentős része, további járványkitöréseket jelentettek Szerbiából, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Törökországból és Albániából is.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan. A betegségnek nincs élelmiszerhigiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre – hangsúlyozza a hatóság közleményében.

A romániai járvány miatt felállított megfigyelési körzet Csongrád megye Makói, Hódmezővásárhelyi és Szegedi járásának és Békés megye Gyulai, Orosházi és Mezőkovácsházi járásának egyes részeit érinti. A korlátozás alá vont területekről fogékony állatot kiszállítani kizárólag a kiviteli tilalom alóli felmentés feltételeinek megléte esetén lehetséges – írja közleményében a hatóság.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com