Vegyvédelmi riasztórendszer lép működésbe Budapesten is

2

52 mérőszondából és 317 riasztó-tájékoztató berendezésből álló vegyvédelmi rendszer lép működésbe szeptember elsejétől a fővárosban, amely abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe.

A budapesti veszélyes üzemek, mint a Chinoin az Egis és a Richter Gyógyszergyár köré telepített eszközök egy országos hálózat részei. A rendszer kiépítése 2006-ban kezdődött meg; a korábbi időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Pest, Tolna és Veszprém megyékben történt meg a telepítése. A most véget ért ütemben pedig a főváros mellett Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyékben lép működésbe.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a rendszer bemutatásán hangsúlyozta: ha ezeknél az üzemeknél veszélyes anyag kerül a levegőbe, a MoLaRi szondái azonnal észlelik és riasztják a katasztrófavédelmi központ ügyeletét. Így a szakemberek gyorsan meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: Budapest számára ez egy fontos fejlesztés. A hálózat összesen nyolc kerületben segítheti a mentést és a lakosság tájékoztatását baj esetén. Nem csak szirénák fognak búgni, hanem élő hangon, a lakosság tájékoztatást kap a helyzetről, nem csak a meteorológiai paraméterek ismertetésével, hanem arról is, hogy a lakosságnak mi a teendője, merre kell mennie, hogy teheti ezt meg – mondta.

 Forrás: MTI, hirado.hu

 

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com