A nyár minden napján lesz Tolna megyében véradás

4

A vérkészlet biztosítása társadalmi felelősségvállalás. A nyári időszakban minden nap lesz Tolna megye valamelyik településén véradás – írja a Teol.

Mindig kiemelten kezelik a nyári időszakot a véradás szempontjából – mondta Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei igazgatója a lapnak. Ennek jegyében tegnap Szekszárdon egyeztették a célkitűzéseket, terveket a megye véradásszervezői. A megbeszélésen részt vett Juhászné Kincses Helén, a Nógrád megyei igazgatóság vezetője is, és elmondta: a nyár nemcsak azért jelent kihívást, mert sokan vannak szabadságon, hanem azért is, mert sok baleset történik ilyenkor, és emiatt megugrik a vérigény. Országosan 7000-8000 donorra van szükség hetente, Tolna megyében pedig 324 levétel kell a heti egyenletesség megőrzéséhez. Ennek érdekében a következő időszakban minden nap lesz valahol véradás a megyében – olvashatjuk a cikkben.

„Vért azok adhatnak, akik elmúltak már 18 évesek, de még nem töltötték be a 65. életévüket; akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot; nem vérzékeny; nem ájulékony; nem szoptató anyuka. A véradáshoz szükség van a TAJ kártyára, illetve fontos, hogy alkohol fogyasztása után már nem lehetséges a véradás. Ezért például a falunapokon és a fesztiválokon délelőttre időzítik a kitelepülést” – emlékeztet a lap.

Lehetőség lesz véradásra többek között július 5-én a bátai Keszeg Fesztiválon és a Zombai Lovasnapon, majd másnap a szekszárdi élményfürdőben. Ez utóbbi helyszínen strandbelépővel köszönik meg a véradást, amelyet bármikor, egy későbbi időpontban fel lehet használni. Ez azért is fontos, mert a véna megszúrása után már nem fürdőzhet a donor. A nyár folyamán a bonyhádi Tarka Marhafesztiválon, Dombóváron pedig a Dombó-Coop rendezvényén várják majd a véradókat – tájékoztat a teol.hu.

Forrás: Teol.hu

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com