Gyakori hólyaghurut

1

A hólyaghurut alapos orvosi kivizsgálást és kezelést tesz szükségessé amennyiben évente kettőnél több alkalommal okoz gondot. Ilyenkor már visszatérő hólyaghurutról van szó, mely akár vesegyulladáshoz is vezethet.

A gyakori fájdalmas, csípő vizeletet okozó betegség úgy alakul ki, hogy a végbélben és a gát bőrén lévő baktériumok bekerülnek a húgyvezetékbe, onnan a húgyhólyagba, ahol gyulladást váltanak ki. Az esetek nagy részében baktériumok okozzák, de a probléma hátterében sok minden állhat, mint például vírusok vagy gombák.

A hüvelyi flóra helyreállítása fontos lépés a probléma kezelésében, mert az esetek nagy részében a hólyaghurutot okozhatja például az antibiotikumok hatására meggyengült hüvelyflóra. A természetes védelem hiányában a bőrflóra és a bélflóra baktériumai bejutnak a hüvelybe, ott elszaporodnak, majd átkerülve a hólyagba gyulladást váltanak ki. A kezelés során törekedni kell a gyulladás kiújulásának megelőzésére. A kezelés kis adagú, vizeletben ható, akár éveken át szedhető antibiotikumokkal lehetséges. Ezeket az antibiotikumokat ajánlott legalább egy hónapig szedni, lefekvés előtt bevenni, illetve a nemi aktust követően ismételni.

A hólyaggyulladást „felfázás” miatt is kialakulhat. Fontos tisztázni, hogy a hurut már önmagában is gyulladást jelent, ezért a felfázás helyett a felfázás is okozta hólyaghurutról beszélünk. A felfázás hátterében is baktériumok állnak, ezért akik erre hajlamosak, azoknak jó, ha megelőzésképpen például strandolás után is beveszik a gyógyszert.

Gyakori, hogy a szexuális aktus hatására lépnek fel, vagy súlyosbodnak a tünetek. Ennek oka lehet az is, hogy a férfi partner húgycsövében vagy ondójában baktériumok, vagy más szexuális úton terjedő kórokozók fordulnak elő. A lúgos kémhatású ondónak a savas hüvelyflórára kifejtett negatív hatása is okozhat hólyaghurutot. Ilyen esetekben a nemi aktust követően alacsony dózisú antibiotikum szedése javasolt. Segíthet még az áfonya és az abból készült gyógyhatású termék.

Figyelni kell a napi folyadékbevitelre, mert a kevés folyadékmennyiség kevés vizeletet eredményez, ami sűrűbb, koncentráltabb és kedvez a baktériumok szaporodásának. A baktériumok húgycsőbe jutása elkerülhető, ha a székletürítéskor a törlés mindig hátrafelé történik. Kerülni kell a székrekedést. Nagyon fontos a higiénia minden szexuális együttlét előtt és után. És nem elhanyagolható a jól szellőző, nem túl szoros pamutból készült alsónemű sem.

A visszatérő hólyaghurut életmódbeli változtatások betartásával és kis adagú antibiotikum szedésével karbantartható.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com