Gyermekkori cukorbetegség

2

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha gyermekünknek egyik hétről a másikra megváltozik a folyadékforgalma, feltűnően sokat iszik, megnő a folyadékürítése, étvágya mellett veszít a súlyából, és közben a megszokott betegségtünetek, mint a hőemelkedés vagy láz, hányinger, levertség nem jelentkeznek.

Bár számos vizsgálat foglalkozik a kérdéssel, sajnos ma még nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza a diabéteszt. Az autoimmun folyamat kialakulását a genetikai tényezőkön kívül az arra hajlamos egyénekben a külső környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják. A cukorbetegségben az immunfolyamat ellenanyagokat termel a szervezet hasnyálmirigy sejtjei, szövetei (béta-sejtek) ellen, melyek az inzulin előállításáért felelősek. A béta-sejtek elpusztulásával megjelennek a betegségre jellemző klinikai tünetek. A diabétesz megjelenésének esélyét befolyásolhatják még táplálkozási tényezők, a szoptatás, a D- és E-vitamin-ellátottság, kemikáliák és vírusfertőzések.

A gyermekkori cukorbetegségnél a szervezet abszolút inzulinhiánnyal küzd. Az inzulin (a hasnyálmirigy Langerhans – szigeteinek béta-sejtjeiben termelődik) legfontosabb feladata, hogy a glükózt (szőlőcukor) a vérből az izomsejtekbe juttatva elősegítse annak glikogénné alakulását. A glikogén nagy mennyiségben található a májban és az izmokban. Diabétesz esetén nem termelődik elegendő inzulin, tehát a vérben keringő cukor nem tud beépülni a sejtekbe.

Az inzulin hiánya miatt a vércukorszint étkezés után jelentősen megemelkedik, és a táplálékok felszívódása után sem tér vissza a normális tartományba. A szervezet sejtjei éheznek, a vérben pedig nagyon magas vércukorszint alakul ki. Felborul a fehérje- és zsíranyagcsere folyamat, és a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, melynek hatására a cukor nagy része felhasználás nélkül távozik a vizelettel. Kezelés nélkül az anyagcsere teljes felborulásához vezet.

1-es típusú cukorbetegség már csecsemő-, kisgyermekkorban is kialakulhat, melyet sokszor még nem típusos tünetek jellemeznek. Gyakrabban fordul elő hányinger, láz, hasfájás, nyűgösség. A fel nem ismert cukorbetegség miatt a gyermek egyik óráról a másikba igen rossz állapotba kerülhet, melyet a sok ivás ellenére kiszáradás, bőrszárazság, mély, sóhajtó jellegű légzés, levertség, zavart tudatállapot jellemez. Ez az életveszélyes állapot, a diabétesz ketoacidózis, ami az anyagcsere-folyamatok teljes felborulása esetén alakul ki.

A diabétesz felismerésével, az inzulinkezelés elkezdése után a gyermek állapotában rohamos javulás áll be. Mivel a szervezetben alig, vagy egyáltalán nem termelődik inzulin, a kis betegek az egész életük során inzulinpótlásra szorulnak. Minden családot váratlanul, felkészületlenül ér a diabétesz diagnózisa, ezért a kritikus első napokban sokat segíthet a kezelőorvosok, dietetikusok szakértelme, együttérzése, hogy a cukorbetegség kezelése be tudjon épülni a mindennapokba.

A diabétesszel együtt is teljes értékű élet élhető!

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com