Fizetős részleg nyílt az Uzsoki kórházban

2

„Gyorsítósávot nyitott az Uzsoki a fizető betegeknek”, olvasható a nol.hu-n. A cikk szerint, aki írásban lemond a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudja fizetni, soron kívüli ellátást kap az Uzsoki kórházban. Az újság továbbá beszámol arról is, hogy a néhány hete megtartott Magyar Kórházszövetség közgyűlésén az igazgatók az állami intézményeken belüli fizetős részlegek mielőbbi kialakítását szorgalmazzák.

A Népszabadság cikke szerint a rendszer bevezetése óta eltelt hónapokban már több mint százmillió forintért vásároltak náluk privát szolgáltatást. A felszámolt díjak több mint a felét a közreműködő orvosok, műtősök, ápolók, gyógytornászok és más szakdolgozók kapják, akik ezt a tevékenységet kizárólag munkaidőn kívül, vállalkozóként végzik. A többi az intézményé marad.

Karátsonyi Annamária, az kórház gazdasági igazgatója a lapnak elmondta, hogy a közfinanszírozási plafon miatt ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei és felszereltsége lehetővé tenne. Továbbá hozzátette, hogy a meglévő és kihasználatlan kapacitást pedig a minimumfeltételek miatt nem lehet szűkíteni.

Az Uzsoki gazdasági igazgatója szerint a magánbetegeket élesen el kell különíteni az intézménynek a kettős finanszírozás és az egyéb visszaélések kizárása érdekében a közszolgáltatásoktól. Ezért a privát betegeknek általában csomagot kínálnak, melynek része a konkrét beavatkozás, a rehabilitációt segítő szakemberek és egyéb szolgáltatások díja, és természetesen az elhelyezés a VIP-részleg szobáiban. A betegek távozáskor számlát kapnak.

A magánbetegektől egy adott beavatkozásért általában az OEP-finanszírozás kétszeresét kérik, amihez hozzájön még az ellátóknak fizetendő érdekeltségi díj is. A legnagyobb kereslet eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt. Egy csípőprotézis-beültetésért 1,4 millió, egy térdprotézisért 1,7 millió forintot kérnek. Néhány hetet lehetőség van fizetős röntgen- és ultrahangvizsgálatokra is, ezeket 2000-6000 forintért vállalják.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com