Kétmilliárdos fejlesztés a mátészalkai és a fehérgyarmati kórházban

0

Csaknem kétmilliárd forintból kezdődnek rekonstrukciós munkálatok a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház mátészalkai és fehérgyarmati telephelyén – jelentette be a gyógyintézmény főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Mátészalkán.

Mangol Csilla elmondta, a 100 százalékban uniós támogatású program keretösszegéből 600 millió forintot fordítanak a mátészalkai kórház elavult műszerparkjának cseréjére és új gépek beszerzésére. Építkezések is lesznek, megújul például a mátészalkai központi műtőblokk, és átépítik a fehérgyarmati telephelyen lévő intenzívterápiás-osztályt.

A négy szabolcsi kórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak csaknem 30 milliárd forint értékű pályázati lehetősége van – közölte Mangol Csilla, hozzátéve: az úgynevezett Északi-pólus kórházaiban elinduló fejlesztés nagyon jelentős tételnek számít ebben a pályázati portfólióban.

Elmondta, a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban Mátészalkán a tervek szerint főként a műtétes szakmák kapcsán szeretnének több száz millió forint értékű beruházásokat megvalósítani, a fehérgyarmati kórházban pedig a meglévő rehabilitációs vonalat erősítenék.

Szondi Zita főigazgató-helyettes a beruházással kapcsolatban elmondta, az 1930-as évek elejétől, pavilonrendszerben működő kórház már nem felel meg az elvárásoknak, eszközei elavultak. A Társadalmi Infrastruktúra Program (TIOP) keretében elnyert pályázat során egyszerűsítik a betegutakat, központi betegirányítási rendszert alakítanak ki, sebészeti- és belgyógyászati járóbeteg-szakrendeléseket indítanak, emelik a fekvőbeteg-osztályok komfortfokozatát és teljesen akadálymentesítik a kórházat.

A beruházás első ütemében korszerűsítik a központi műtőt, megújul a sebészeti és radiológiai eszközpark, ultrahang készüléket vásárolnak, lecserélik a központi sterilizáló műszereit – ismertette Szondi Zita. A projekt eredményeképpen jelentősen javulnak a dolgozók munkakörülményei is.

A tájékoztatón Kovács Sándor megyei közgyűlési alelnök, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, az infrastrukturális fejlesztés és az eszközbeszerzés segítségével jelentősen rövidülnek a betegutak és jobb minőségű kórházi ellátást kapnak a betegek.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com