Cukros vagyok! Helyesebben diabéteszes. Tisztázzuk az alapokat!

0

A cukorbetegség (diabetes mellitus) – köznyelvben diabétesz – a glükóz (cukor)feldolgozási zavara, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Kialakulásának okai a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya (inzulinrezisztencia), vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, relatív inzulinhiány vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Típusai:

I. típus: abszolút inzulinhiány okozta autoimmun betegség, a diabéteszes esetek 10%-át teszi ki. Jellemzően gyermek és fiatal felnőtt korban jelentkezik jelentős fogyással, a betegek általában soványak.

II. típus: éveken át tartó magas glikémiás index-el rendelkező szénhidrátok (fehér liszt, cukor, stb.) fogyasztása okozza, melyek a táplálkozások során gyorsan felszívódnak és egyre nagyobb inzulin termelésre serkentik a szervezetet. Az idő múlásával a sejtek védekezni kezdenek a túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia (a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját fokozó hatásainak). Emiatt az agy továbbra is azt érzékeli, hogy túl magas a vér cukor szintje és még több inzulin termelésére ad ki utasítást, és ez addig tart, amíg a hasnyálmirigy feladja a cukor elleni küzdelmet. Napjainkra népbetegséggé vált, mely a helytelen táplálkozás és életmód miatt kialakult túlsúllyal hozható összefüggésbe.

 A II.-es típusú cukorbetegség lassan kialakuló súlyos betegség, 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, mivel nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága.

Kiemelkedően fontos a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com