Légzőszervi betegségek – Asztma

1

A hetek óta tartó, múlni nem akaró köhögést számos betegség okozhatja Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus tüdőbetegség, melyet különböző ingerekre fellépő fokozott, rohamszerű köhögés jellemez. A hosszan tartó köhögés már akut köhögés, orvosi kivizsgálást igényel.

A fő klinikai tünetei a köhögés, mely éjszaka és kora reggel fokozódik, a sípoló légzés, valamint a mellkasi szorítás. A hörgőrendszerben zajló krónikus gyulladás miatt a hörgők túlérzékennyé vállnak, hörgőgörcs alakul ki.

A köhögés kiváltó oka lehet környezeti tényező (levegőszennyezettség, hideg levegő, dohányzás), örökletes tényezők, légúti vírusfertőzés, allergének, fizikai- vagy lelki terhelés, refluxbetegség, gyógyszerek szedése (pl. aszpirin, béta-blokkolók), vagy az elhízás.

Általában gyermekkorban, 5 éves kor alatt alakul ki, de bármilyen korban jelentkezhet. A gyermekeknél a tüneteket valamilyen allergia (pl. házi poratka, kutya-macska szőr vagy pollen) okozza. A két betegség közös gyökerű, gyermekkorban nagyjából 90 százalékban fordul elő allergia okozta asztmás betegség, felnőttkorban pedig a megbetegedések 10 százalékára igaz. Az enyhe asztmában szenvedő gyermekek nagy része felnőtt korára „kinövi” a betegséget, panaszmentessé válik. Ugyanez a felnőtt korban kialakuló asztmára nem jellemző. Minél később válik valaki allergiássá, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a betegsége valaha is megszűnjön. Magyarországon közel 300 ezer asztmás gyermeket és felnőttet tartanak számon. Az elmúlt években nemcsak a betegek száma növekedett, de a kór kialakulása is az egyre fiatalabb korosztálynál jelentkezik.

A gyulladásos betegségek terjedése összefüggésbe hozható a csökkenő biológiai sokféleséggel, a városi környezettel, derült ki egy finn kutatás eredményéből, ami a biodiverzitás csökkenését és az asztma kialakulását vizsgálta.  A városlakók allergén-érzékenysége magasabb volt, mint azoknak, akik erdők közelében, farmokon élnek, és jóval többféle baktériummal találkoznak.

Az Amerikai Mellkasgyógyászati Társaság közzétett eredményei szerint az erősen szennyezett városi levegő is károsíthatja a magzatok tüdejének fejlődését, ami a gyerekkori asztma kialakulásához vezet.

Kezelése

A megfelelően megválasztott kezelésekkel a tünetek minimálisra csökkenthetők, a betegséget teljesen meggyógyítani a mai ismeretek alapján nem lehet. A betegnek figyelnie kell a rendszeres tüdőgyógyászati vizsgálatra, és arra, hogy mindig nála legyen a gyógyszere.

  • Léteznek olyan gyógyszeres kezelések, melyek azonnal hatnak, rohamoldóként is használatosak. A hörgőtágítókat többnyire inhalációs formában kell használni, akár 12 óráig is biztosítják az átjárható légutakat.
  • A hörgők túlérzékenységét csökkenthetik gyulladásgátló hatásuk miatt a szteroidok, inhalálva, porinhaláció vagy aeroszolként alkalmazva. Súlyos állapotban tabletta vagy injekció formájában szükséges adagolni.
  • Terhelés okozta tünetek és allergiás asztma kezelésére léteznek olyan új fejlesztésű gyógyszerek, melyek tabletta vagy rágótabletta formájában kaphatók.
  • Nyákoldók, köptetők, segítik a besűrűsödött váladék feloldását, kiürítését.
  • Az utóbbi évek injekciós fejlesztése, az Anti-IgE-terápia (antitest elleni immunterápia), mely adása az asztma legsúlyosabb eseteiben indokolt.
  • Specifikus immunterápia, mely során fokozatos adagokban tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatnak a szervezetbe, addig, amíg a beteg szervezete hozzászokik ezekhez, és az allergéneket panaszok nélkül elviseli.
  • Allergénmentes környezet, klímaterápia. Hátránya, hogy nehezen kivitelezhető, heteket-hónapokat szükséges eltölteni a jótékony hatás eléréséhez.
  • Barlangterápia.  A barlangi levegő az ásványi anyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, nyugtatja a légutak nyálkahártyáját, pollen, allergén anyagoktól mentes.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com