Lassítja az Alzheimer-kór lefolyását az FDA által engedélyezett új gyógyszer

0

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyott egy új kísérleti gyógyszert, amely a kutatások szerint lassítja az Alzheimer-kór lefolyását, írja a The Guardian nyomán a Telex. 

Az Eli Lilly által gyártott szer a második ilyen, a betegség korai tüneteit enyhítő gyógyszer, amelyre az FDA rábólintott. A másikat a hatóság tavaly engedélyezte.

Fontos megjegyezni azonban, hogy egyik gyógyszer sem a betegség gyógyítására, csupán kezelésére jó: megváltoztatják a betegség lefolyását, ahelyett, hogy csak a tüneteket kezelnék, de nem szüntetik meg a betegséget.

A gyártó szerint a szer 18 hónap alatt akár 35 százalékkal is lassítani tudta a kognitív és funkcionális hanyatlást a placebós kontrollcsoporthoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszer a betegség korai szakaszában igazán hatékony. A cég szerint a terápia akár 39 százalékkal is csökkenthette a kockázatát annak, hogy a résztvevők a betegség következő stádiumába kerüljenek.

A szer nem lesz olcsó, az Eli Lilly számításai szerint egy fiola körülbelül 700 dollárért (több mint 250 ezer forintért) kerül majd a piacra, az éves kezelés ára pedig 32 ezer dollár (11,7 millió forint) lesz. Az amerikaiaknak lehetőségük lesz ugyanakkor támogatást is szerezni a költségekre – írja a lap.

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com