Mit jelent a túlsúllyal élők számára a megelőzés?

0

A túlsúllyal élők számára a megelőzés egyfelől azt jelenti, hogy már egészen kis kortól kezdve (óvoda, alsó tagozat) megtanítjuk gyermekeinknek, hogy az egészséges és hosszú élet szempontjából milyen fontos, hogy megfelelő minőségű és összetételű ételeket egyenek, valamint, hogy mindenki, még a kevésbé ügyesek is, megtalálják azt a fajta mozgást, amiben – a testnevelési óráktól függetlenül – örömöt találnak, és hogy ez a kiválasztott mozgás, az iskolás éveik után is életük része maradjon.

Szerző: Pettkó Judit, Túlsúllyal Élők Társasága

A megelőzés fontos alappillére, hogy a gyerekek környezetében dolgozó szakemberek már az első jeleit felismerjék a túlsúly vagy az elhízás kialakulásának, és szülői támogatással egy megfelelő egészségügyi programot dolgozzanak ki, amivel megelőztető, hogy elhízzon az érintett gyermek, valamint csökkenthető a túlsúlya. Az egészségügyi programban több szakember (pl. obezitológus, gyermekorvos, dietetikus, gyógytornász) összehangolt munkájára van szükség, ezért csak az állam szerepvállalásával, társadalmi támogatással valósítható meg.

Hogy sikeres legyen ez a helyes életvitelre tanító program, előítélet és megbélyegzés mentes környezetet kell a túlsúlyos gyermekek támogatásara kialakítani. Ezen felül az is fontos, hogy ne állítsuk irreális követelmények elé a programban résztvevő gyermeket, adjon számukra örömöt és sikerélményt a megfelelő életmód megtanulása.

Másfelől a megelőzés a túlsúllyal élők számára azt is jelenti, hogy meg kell előzni, hogy az elhízás, mint kapubetegség más krónikus betegség kialakulásához vezessen.

Világméretekben a 2-es típusú cukorbetegségek 44 százaléka, a koszorúér-betegségek 23 százaléka, és bizonyos rákos megbetegedések 7 41 százaléka a túlsúly és az elhízás következményének tulajdonítható. Ezért különösen fontos lenne, hogy az állam elismerje krónikus betegségként az elhízást, és megfelelő, államilag támogatott egészségügyi ellátást biztosítson a túlsúllyal élők számára.

Ki kell alakítani egy minden érintett számára elérhető, komplex kezelési rendszert, ahol minden érintett egészségügyi szakember közös segítségével a túlsúllyal élők számára lehetőség nyílik megfelelő kezeléssel lépéseket tenni a társbetegségek kialakulásának megelőzésére.

Például, folyamatos monitorozással már a cukorbetegség kialakulásának első jeleit észlelnék a szakemberek, így a kezelést idejekorán elkezdve elkerülhetőek lennének a kezeletlen cukorbetegség következményei.

A túlsúllyal élők számára tehát az állami támogatású komplex kezeléshez való hozzáférés nemcsak azért nélkülöztetetlen, hogy a már kialakult krónikus betegségüket, az elhízást és annak következményeit kezeljék, hanem hogy a kezelés segítségével megelőzhető legyen más, súlyos, az életet is veszélyeztető társbetegségek kialakulása.

Forrás: Obesitologia Hungarica XXII.-évf.-1.-szám-2024

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com