Miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség az elhízott férfiaknál?

0

A zsírszövet inzulinra adott reakciójában mutatkozó különbségek magyarázhatják, hogy miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség az elhízott férfiaknál, mint a nőknél – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Dr. Daniel P. Andersson endokrinológus vezette munkacsoport (Karolinska University Hospital Huddinge, Stockholm, Svédország) megállapította, hogy a zsírszövet inzulinrezisztenciája nagyobb és a szabad zsírsavak szintje a vérben magasabb a férfiaknál. Azt is feltárták, hogy ez nem a tárolóképességben mutatkozó nemi különbségekkel függött össze, hanem azzal, hogy a 30-asnál nagyobb testtömegindexű (BMI) férfiak izolált zsírsejtjeinek 10-szer nagyobb inzulinkoncentrációra volt szüksége ahhoz, hogy a trigliceridek szabad zsírsavakká és glicerinné történő lebomlását blokkolja, továbbá azt is, hogy ez a blokkoló mechanizmus a férfiaknál kevésbé volt hatékony, mint a nőknél.

Az idei Európai Elhízási Kongresszuson (ECO) és egyidejűleg az International Journal of Obesity című folyóiratban is közzétett eredmények (https://www.nature.com/articles/s41366-024-01501-x) részbeni magyarázatot adhatnak arra, hogy miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség a férfiaknál, mint a nőknél.

A férfiak és nők közötti funkcionális különbségek felderítése érdekében 2344 nő és 787 férfi (átlagéletkor 44 év; átlagos BMI 35) bőr alatti hasi zsírszövetében mérték meg a zsírszövet inzulinrezisztencia indexét (AdipolR). A férfiaknál magasabb AdipoIR-értékeket találtak, mint a nőknél (P<0,0001), de csak azoknál, akiknek a BMI-je ≥ 30 volt (azaz elhízottak voltak). Ezt az összefüggés  résztvevők fizikai aktivitási szintjétől, kardiometabolikus betegségétől, illetve nikotinfogyasztásától függetlenül is fennmaradt.

Andersson és munkatársai ezután 259 elhízással élő nő és 54 férfi alcsoportjának biopsziáiból izoláltak adipocitákat, hogy összehasonlítsák az inzulin hatását e különböző csoportok zsírsejtjeire. Azt találták, hogy a férfiak zsírsejtjeiben a nőkkel összehasonlítva 10-szer nagyobb inzulinkoncentrációra volt szükség a trigliceridek zsírsavakká történő lebontásának blokkolásához, és ez a gátlás kevésbé volt hatékony – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com