Lyme-kór kialakulására hajlamosító génre bukkantak

0

Német kutatók olyan genetikai variánsra bukkantak, amely fertőzést követően a Lyme-kór kialakulására hajlamosít, és a kezelést is megnehezíti – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

Nature Communications folyóiratban március 21-én jelent meg a Helmholtz Infektológiai Központ (HZI) és a Hannoveri Orvostudományi Egyetem (MHH) kutatóinak cikke, amelyben a Lyme-kór kialakulásának kockázatát befolyásoló genetikai hajlamot vizsgálták teljesgenom elemzéssel.

“A Borrelia burgdorferi kórokozó okozta fertőzés nem mindig vezet megbetegedéshez, és a Lyme-kór még kialakulását követően is általában sikeresen kezelhető antibiotikumokkal. Azonban az érintettek egy részénél az antibiotikumos kezelés ellenére is tartós tünetek, például fáradtság, kognitív zavarok vagy fájdalom jelentkezik” – nyilatkozta Prof. Yang Li, a cikk első szerzője. “Ahhoz, hogy a jövőben további kiindulópontokat találjunk a Lyme-kór kezelésére szolgáló hatékony terápiák kifejlesztéséhez, először is fontos, hogy jobban megértsük a betegség kialakulásáért felelős genetikai és immunológiai mechanizmusokat.”

Ennek érdekében a kutatócsoport több mint 1000 Lyme-kóros beteg genetikai mintázatát elemezte, és hasonlította össze nem fertőzött személyekével. “A cél az volt, hogy olyan specifikus génváltozatokat azonosítsunk, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a betegséggel” – fejtette ki Javier Botey-Bataller, a cikk társszerzője. “Úgy tűnik, munkánkat siker koronázta, mivel valóban sikerült azonosítanunk egy különleges, eddig ismeretlen génváltozatot (rs1061632) a Lyme-kóros betegeknél. Ez a polimorfizmus a KCTD20 és az ETV7 gének eQTL-je (expression quantitative trait loci) volt, ami az mTOR-útvonal és a citokinválaszok upregulációjával, valamint alacsonyabb Borrelia-ellenes antitest-termeléssel társult.”

A kutatócsoport különböző sejtbiológiai és immunológiai vizsgálatokat végzett, hogy kiderítse, milyen konkrét élettani következményei vannak ennek a genetikai hajlamnak.

Egyrészt ki tudtuk mutatni, hogy e génváltozat jelenlétében mérséklődtek a szervezetben zajló gyulladáscsökkentő folyamatok. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a betegeknél a Lyme-kór okozta gyulladás és a tünetek hosszabb ideig tarthatnak”

– összegzett Li.

A kutatók azt is felfedezték, hogy az ezzel a génváltozattal rendelkező betegek lényegesen kevesebb antitestet termeltek a Borrelia ellen. A kutatók ezért azt gyanítják, hogy ezen betegek immunrendszere emiatt a baktériumot nem tudja hatékonyan megtámadni, így a betegség tovább tart – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com