Évente 5500 haláleset köthető a HPV-hez

0

Évente 5500 haláleset köthető a nők és a férfiak esetében is a HPV-hez. A legnagyobb biztonságot a vakcina jelenti, de egy innovatív megoldással most akár otthon is tesztelheti magát – írja az Economx.

Magyarországon méhnyakrákot évente 1500 nőnél diagnosztizálnak, és közel ötszázan sajnos életüket is vesztik miatta. A  méhnyakrákkialakulásáért 90 százalékban a HPV (humán papilloma vírus) felelős, hangzott el egy a HPV megelőzése miatt összehívott sajtótájékoztatón. A férfiaknál és a nőknél összesen évente 5500 haláleset köthető a HPV okozta daganatokhoz.

A HPV jellemzően a 20-24 éves korosztályt érinti, ebben a korban 30-40 százalék a fertőzés kialakulásának valószínűsége, mondta Póda Tamás, a Synlab Hungary Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. A labordiagnosztikai cég Magyarország és Európa legnagyobb szolgáltatója, árbevétele az elmúlt évben 2,6 milliárd euró volt és évente 500 millió vizsgálatot végeznek, ebből Magyarországon 50 milliót.

A HPV fertőzés nem csak a nőket érinti, ugyanolyan veszélyes a férfiak körében is a lakosság 80 százaléka élete során megfertőződik. A HPV a férfiaknál legtöbbször szájüregi és garat daganatot okoz. A vírus nem feltétlenül szexuális úton terjedő betegség, egy kilincs használatával vagy egy koszos illemhely használat során is el lehet kapni. A vírus jól bírja a szárazságot és a napsütést, akár egy használt törölközőn és jelen lehet. Tévúton járunk, ha azt hisszük, hogy a gumióvszer a HPV vírust megállítja.

Létezik már egy megbízható önmintavételes HPV-teszt, ez egy új innováció, ami a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására alkalmas, vizeletmintából nők és férfiaknak egyaránt javasolt, mondta Póda Tamás.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot soha nem fogja helyettesíteni egy önteszt vizsgálat, mondta Stefanovits Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvos. Ha az önvizsgálat során a teszt negatív, akkor három évente érdemes ezt megismételni. Ezekre az eszközökre szekunder prevenciós eszközként tekintenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint, ha valakinél kóros citológia lelet születik, akkor a HPV oltást fel kell ajánlani – írja a lap.

Forrás: Economx

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com