Az antidepresszánsok abbahagyásának kockázatait vizsgálta egy friss kutatás

0

Egy friss kutatás, amely a The Lancet Psychiatry folyóiratban jelent meg, az antidepresszánsok abbahagyásának kockázatait vizsgálta. A tanulmány 79 korábbi vizsgálatot összegző metaanalízis volt, amelyek összesen 21 002 átlagosan 45 éves résztvevőjét tekintették át – írja a Pénzcentrum. 

Az eredmények szerint az antidepresszánsok szedésének abbahagyása után a résztvevők mintegy 15%-ánál jelentkeztek elvonási tünetek, mint szédülés, fejfájás és hányinger. Minden 35. résztvevőnél súlyos tünetek is előfordultak.

Dr. Jonathan Henssler, a tanulmány vezető szerzője és a berlini Charité – University Medicine pszichiátriai és idegtudományi osztályának főorvosa hangsúlyozta az antidepresszánsok hatékonyságát sok depressziós betegség kezelésében, de felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mindenkinél működnek ezek a gyógyszerek és mellékhatások is jelentkezhetnek.

A kutatók megjegyezték, hogy az elvonási tünetekről már 1959-ben voltak feljegyzések, de ezeket hosszú ideig figyelmen kívül hagyták. Az utóbbi évek vitái során néhány becslés szerint az elvonási tünetek aránya akár 50% körül is mozoghatott – írja a CNN.

Az áttekintés során 44 randomizált kontrollált vizsgálatot és 35 megfigyelési tanulmányt elemeztek ki, amelyek között hangulatzavarokra és szorongásos zavarokra összpontosító tanulmányok egyaránt szerepeltek. Az elvonási tünetekkel leggyakrabban összefüggésbe hozott gyógyszerek között található a desvenlafaxin, venlafaxin, imipramin és eszcitalopram voltak.

Teljes tartalom

Forrás: Pénzcentrum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com