A tüdő ultrahanggal való vizsgálata jelentősen javíthatja az újszülöttek gyógyítását

0

Egy viszonylag egyszerű, de a napi rutinban széles körben még nem elterjedt eljárás, a tüdő ultrahanggal való vizsgálata jelentősen javíthatja a légzészavarban szenvedő újszülöttek, köztük a koraszülöttek egyénre szabott gyógyítását. Magyarországon most először tartottak erről nemzetközi szintű képzést a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszékének szervezésében. A tanszék célja, hogy országos szinten minél több újszülöttgyógyász ismerje meg ezt a viszonylag könnyen elsajátítható, sürgős esetekben – például légmell kialakulásánál – a gyors, életmentő döntéshozatalt is nagyban segítő diagnosztikai eljárást.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Az újszülött intenzív osztályokon ápolt babák jelentős része igényel lélegeztetést, vagy légzéstámogatást a tüdő elégtelen működése miatt. Jelenleg a tüdővel kapcsolatos képalkotásnak a mellkasröntgen-vizsgálat a standardja, ugyanakkor a tüdőultrahang számos tekintetben sokkal megbízhatóbb, részletesebb, gazdagabb információt ad – hangsúlyozta a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének vezetője.

Mint dr. Szabó Miklós rámutatott: a tüdőultrahang-vizsgálat jelentőségének felismerése nemzetközi szinten is egy új trend, éppen ezért fontos lépés, hogy a klinika – hazai szinten elsőként – nemzetközi képzést szervezett a témában az újszülöttkori tüdőultrahang vizsgálatok pionírja, kiemelkedő nemzetközi tekintélye, dr. Virginie Meau-Petit vezetésével. „Sokan mondják, hogy ez az eljárás a jövő fonendoszkópja, vagyis annyira a napi rutin részévé kell válnia a gyermekgyógyász, illetve neonatológus számára, mint az orvoslás jól ismert, nyakban lógó jelképe” – fogalmazott a tanszékvezető.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján két-három éve már történnek tüdőultrahang-vizsgálatok az újszülöttintenzív osztályon, vannak ugyanis olyan szakorvosok, akik külföldön tapasztalatot szereztek ezzel kapcsolatban. Közéjük tartozik dr. Szász Barbara klinikai szakorvos, a mostani képzés ötletgazdája és kezdeményezője, aki neonatológiai szakképzését Londonban végezte, és az előadónak meghívott dr. Virginie Meau-Petit mellett tanulhatott.

Tíz éve végeztem az egyetemen, akkor még azt tanultuk, hogy ultrahanggal nem vizsgálható a tüdő, nemzetközi szinten is ez volt az álláspont”

– érzékeltette dr. Szász Barbara, hogy mennyire újszerű megközelítésről van szó, amelyben az utóbbi 5-10 évben indult el változás.

Mint hangsúlyozta: az ultrahangos vizsgálat előnye, hogy könnyen elérhető, a beteg ágya mellé tolható, gyorsan elvégezhető, személyre szabott orvoslásra ad lehetőséget, a beteget kezelő orvos valós időben kap választ a kérdéseire, miközben nem teszi ki sugárterhelésnek az újszülötteket. Különösen nagy segítséget jelenthet hirtelen állapotromlással járó, gyors döntéseket igénylő helyzetekben, például a légmell diagnosztizálásában akár életmentő is lehet.

A koraszülöttek súlyos tüdőbetegsége, a tüdő fejletlensége miatt kialakuló respirációs distressz szindróma gyógyításában is segíthet, mert hamarabb megmutatja, hogy van-e szükség beavatkozásra

– részletezte dr. Szász Barbara.

A kétnapos, elméleti és gyakorlati oktatást is magába foglaló, a Neonatológiai Tanszék szervezésével és a Bókay Gyermeklinikáért Alapítvány támogatásával megrendezett tanfolyamra az egyetemi klinika munkatársai mellett az ország több pontjáról érkeztek neonatológus szakorvosok, összesen több mint harmincan. A résztvevők az elméleti bevezető után a Gyermekgyógyászati Klinika és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika NIC osztályain ágy melletti gyakorlati képzésen sajátíthatták el az újszülötteken végzett tüdőultrahang-vizsgálat alapjait. A jövőben a megszerzett ismereteket a saját osztályukon rendszeres táv-mentorálás mellett tudják tovább mélyíteni.

Az ultrahangos vizsgálatot hagyományosan a folyadékok és szövetek alkotta szervek, például a máj, vese vagy méh diagnosztizálásához alkalmazzák, mivel az ultrahang a szövetek különbözőségét érzékeli. A tüdőultrahang mint technológia különlegessége abban rejlik, hogy a tüdő térfogatának jelentős része levegő, ami az ultrahang „ellensége”. Itt tehát ez a képalkotási mód közvetetten működik, azaz a víz és levegő aránya az, ami következtetni enged a páciens állapotára. Minél betegebb ugyanis a tüdő, annál több benne a folyadék – magyarázta dr. Virgine Meau-Petit  tanfolyam vezető vendégelőadója.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com