A szellemileg stimuláló munka késlelteti a demencia kialakulását

0

A Neurology folyóiratban április 17-én jelent meg a Columbia University Mailman School of Public Health, a Columbia Aging Center és a Norwegian Institute of Public Health kutatóinak közös cikke, amelyben a HUNT4 70+ vizsgálat eredményeit ismertették – írja a MedicalOnline. 

A vizsgálat célja az úgynevezett kognitív tartalék hipotézis (cognitive reserve hypothesis) tesztelése volt – ez a feltételezés arról szól, hogy a szellemileg stimuláló munka késlelteti az enyhe kognitív károsodás (MCI) és a demencia kialakulását. Az eredmények szerint a hipotézis valószínűleg igaz, mivel azoknál az embereknél, akik a 30-as, 40-es, 50-es és 60-as éveikben kognitívan stimuláló foglalkozásokkal foglalkoztak, 70 éves koruk után kisebb volt az enyhe kognitív károsodás és a demencia kockázata. A vizsgálat jelentőségét az adja, hogy ez az első olyan tanulmány, amely ezt az összefüggést nem szubjektív értékelésekkel, hanem objektív számok alapján igazolja.

A 2017 és 2019 között végzett HUNT4 70+ vizsgálatban 30-65 éves korosztályba tartozó résztvevők foglalkozási kognitív követelményei és a klinikailag diagnosztizált MCI és demencia közötti összefüggések értékelését végezték el – írja a lap.

Azoknál a vizsgálati résztvevőknél, akik a 30-as, 40-es, 50-es és 60-as éveikben kognitívan stimuláló foglalkozást űztek, 37%-kal alacsonyabb volt az MCI és a 70 évesnél idősebb demencia kockázata, ami rávilágít a középkorúak foglalkozási kognitív stimulációjának fontosságára az időskori kognitív funkciók fenntartása szempontjából. A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy melyek azok a konkrét foglalkozási kognitív követelmények, amelyek a legelőnyösebbek a későbbi életkorban a kognitív funkciók fenntartása érdekében.

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com