Nem várt mellékhatása lett a testsúlycsökkentő gyógyszereknek

0

Nem várt „mellékhatása” derült ki a Wegovy és Ozempic testsúlycsökkentő gyógyszereknek: egyre több nő számol be nem várt terhességről. A szakértők azt javasolják a nőknek, hogy hatékony fogamzásgátlást alkalmazzanak, mivel ezek a gyógyszerek váratlanul növelhetik a termékenységet és terhességet eredményezhetnek – tudósított a The Guardian cikke nyomán a Portfolio

A Wegovy és az Ozempic gyógyszerek, amelyek a semaglutid hatóanyagot tartalmazzák, egyre több figyelmet kapnak a fogyás elősegítésében játszott szerepük miatt. Ezek a készítmények úgy működnek, hogy utánozzák a GLP-1 hormon hatását, ami növeli az inzulin termelést, lassítja az emésztést és csökkenti az étvágyat. Azonban ezeknek a gyógyszereknek a használata során megnőtt a terhességek száma, ami felvetette annak lehetőségét, hogy befolyásolhatják a termékenységet.

A jelenség mögött álló okokat vizsgálva Dr. Karin Hammarberg rámutatott, hogy az elhízott nőknél gyakori a rendszertelen vagy hiányzó ovuláció, ami a fogyással normalizálódhat, így növelheti a termékenységet. Jelenleg kutatások zajlanak annak érdekében, hogy megvizsgálják, vajon a semaglutid képes-e javítani az ovulációt elhízott és PCOS-ben szenvedő nőknél.

A Novo Nordisk vállalat hangsúlyozza, hogy terhesség esetén vagy annak szándékakor nem ajánlott ezeket a gyógyszereket alkalmazni – írja a lap.

Forrás: Portfolio

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com