Mesterséges intelligencia segíti az orvosi képalkotást Pécsett

0

A tüdőrák halálozási arányának csökkentésében és a stroke kezelésében is hathatós támogatást nyújtanak a mesterséges intelligencia alapú szoftverek a Pécsi Tudományegyetemen. Az UnivTV videójából kiderül, hogy az orvosi képalkotó eljárásokban alkalmazott technológia segíti a standard méréseket, a ritka esetek felismerését és egyenletes teljesítményt nyújt – írja az egyetem. 

A röntgen-, a CT- és az MRI-vizsgálatoknál azért fontos a mesterséges intelligencia felhasználása, mert évről évre egyre több felvétel készül, és ezt a rendkívül nagy számú anyagot gyorsan, pontosan és ugyanolyan minőségben elemzi a rendszer. Az AI mellől természetesen az orvos sem hiányozhat, mert nélkülözhetetlen az a tudás, amit az elemzéshez hozzá tud tenni.

Az észlelésben és az összehasonlításban is tud segíteni a szoftver, főként a CT-vizsgálatok esetében, ha például sok áttét van a tüdőben” – nyilatkozta az UnivTV-nek dr. Tóth András, a PTE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájának egyetemi adjunktusa. Hozzátette: a szoftver képes arra is, hogy kijelölje a károsodott területeket, illetve a szövetek vérellátását is meg tudja határozni.

Mint dr. Bogner Péter, a PTE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájának egyetemi tanára elmondta, a szoftver által mutatott adatokat az orvosnak validálnia kell, mivel a rendszer diagnózist nem állít fel. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ma már az ország minden stroke centrumában létezik olyan szoftver, amely nagyban megkönnyíti a vizsgálatokat.

A nemzetközi tüdőrákos halálozási statisztikákat Magyarország vezeti, ezért is lényeges, hogy – egy országos program keretében – a pécsi klinikán is bevezették az alacsony dózisú CT-tüdőszűrést, aminek az elemzésében ugyancsak egy szoftver segít” – tette hozzá dr. Bogner Péter.

További részletek az UnivTV videójában:

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com