Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

0

A boka/kar index (BKI) egy gyors és olcsó módszer az érrendszeri állapot becslésére. Az érrendszeri betegségek, például atherosclerosis és perifériás érbetegség kialakulásának kockázata összefügg az érfal merevségével és az érfalban lévő plakkokkal. A BKI segítségével ezeket a kockázati tényezőket lehet vizsgálni – írja a Magyar Kardiológusok Társasága.

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A boka/kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség kimutatására tünetmentes stádiumban. A boka/kar index (BKI) a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. A folyamatos hullámú (CW) Doppler-készülékkel végzett egyszerű vizsgálat az alapja a perifériás érbetegség diagnosztikájának. (Forrás: Dr. Farkas Katalin – Metabolizmus, VI. évfolyam, Supplementum A, p: 55-58 )

A boka/kar index normálértéke

A BKI normál értéke fekvő helyzetű betegben 1,0 – 1,3, kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb. Az BKI értékének csökkenése a betegség romlását jelzi. A BKI érzékenysége igen magas, 50%-os szűkülés esetén meghaladja a 90%-ot. A BKI mérése diabeteses betegben korlátozott lehet.

Hogyan történik a boka/kar index meghatározása?

Két lépésben. Először egy hordozható Doppler készülék segítségével meghatározzák a beteg vérnyomását a karon. Az első (szisztolés) értéket rögzítik. Ezután a készülékkel a boka szintjében is megmérik a vérnyomást. A két értéket kell elosztani. 0,9 alatti boka/kar index érték kóros.

Boka/kar index – mi a jó érték?

A 0,9 alatti BKI érték a fokozott szív-érrendszeri morbiditás és mortalitás egyértelmű kockázati tényezőjének bizonyult. Az epidemiológiai adatok alapján, Magyar Terápiás Konszenzus konferencia ajánlásába is bekerült a csökkent (=< 0,9) BKI, mint tünetmentes nagykockázatú állapot.

A BKI egy gyors és olcsó módszer az érrendszeri állapot becslésére, de fontos megjegyezni, hogy ez csak egy indikátor, és más tényezők is számítanak az érrendszeri betegségek kialakulásában, például a dohányzás, a koleszterinszint, a cukorbetegség is.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com