Koronarográfia

0

A koronarográfia (koszorúér-festés) és perkután koronária intervenció (PCI, koszorúér-tágítás) részleteit mutatja be a Magyar Kardiolóusok társaságának cikke.

A koronarográfiát a szívben előforduló érproblémák diagnosztizálására és kezelésére végezzük.

Mikor lehet szükség a szívkatéteres vizsgálatra?

Ha tünetei, panaszai és a rendelkezésre álló kardiológiai leletek arra utalnak, hogy a szív ereinek betegsége lehetséges, orvosaink koronarográfiás vizsgálatra küldik.

Miért olyan fontos a koszorúér-festés?

A koszorúér-festés a pontos diagnózis felállítása és az ön számára legjobb kezelés (gyógyszeres, katéterterápiás vagy műtéti) megválasztása miatt fontos és szükséges ahhoz, hogy megfelelően tudjuk gyógyítani.

Szívkatéteres vizsgálat, azaz koronarográfia – alapvető tudnivalók az eljárásról

  • A koronarográfia nem érkezési sorrendben történik, a műtők lefoglaltsága miatt lehetséges, hogy nem kerül sor a beavatkozásra a betegfelvétel napján.
  • A vizsgálat időtartama körülbelül 0,5-2 óra, ami a betegségtől, anatómiai viszonyoktól, a beteg állapotától függően változhat.
  • A beavatkozás során a beteg mindvégig éber, de nyugtatót kaphat.
  • A beavatkozás az első, helyi érzéstelenítő szúrást követően döntően nem fájdalmas.
  • A katéterező orvos a vizsgálat eredményét azonnal értékeli.
  • A vizsgálat során, ha a szív erén/erein olyan szűkületet találunk, amelyet meg lehet tágítani, azt rögtön el is végezzük.

 

A vizsgálatról, az arra való felkészülésről mindent megtudhat a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kiadványából, itt!

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com