Kardiotanösvénnyel bővült az Út az egészséghez program

0

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja – közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság. 

Az Út az egészséghez elnevezésű programban eddig a Szent Ferenc Kórház és a helyi önkormányzat országosan kilenc helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket. Az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, a magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozzák a túraösvények.

Az iszkaszentgyörgyi tanösvény a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai irányításával, az iszkaszentgyörgyi önkormányzat gondozásában és a Gajavölgy Egyesület közreműködésével valósult meg.

Tudjon meg többet a szívéről!

A kardiotanösvény egy kellemes és hasznos szabadidős mozgásprogram, ahol egy túra (vagy intenzív séta) keretében Ön egyfajta visszajelzést kaphat szíve egészségi állapotáról. Ehhez szakmai alapon megtervezett útvonalakat alakítottunk ki, melyeken információs táblákat helyeztünk el, ahol Önnek először nyugalmi, majd a későbbi megállóknál terheléses pulzust szükséges mérnie. A túra végére kialakul egy kép: mennyi a pulzusa normál nyugalmi helyzetben, és hogyan változik terhelésre, különböző fokú, kisebb-nagyobb emelkedők esetén. A túra során mért pulzusadatok a túrát követően kiértékelésre kerülnek.

Kinek ajánljuk?

A program egészségesek és szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel, cukorbetegséggel és egyéb krónikus betegségekkel élők számára egyaránt ajánlott
– esetleges fel nem ismert betegség kiszűrése céljából
– a rendszeres mozgás és önellenőrzés céljából
A különböző hosszúságú és nehézségi fokú útvonalak lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Adatok dokumentálása, kiértékelése

Mért pulzusadatait a túra során jegyezze fel a tábla melletti adagolóból elvehető túralapra, majd a túra végén helyezze
kitöltve az ugyanitt található gyűjtőládába. A pulzusadatok kiértékeléséhez a túrát a térképen jelzett irányban teljesítse. A mért pulzusadatokat egészségügyi szakemberek értékelik ki, és erről Ön a túralapon megadott emailcímére visszajelzést kap.

Milyen gyorsan haladjon?

A cél az értékelhető terheléses pulzus elérése, amihez nem mindegy, hogy Ön a túrát milyen tempóban teljesíti. Ezért:
– haladjon erőnléti kapacitásait kihasználva (egészségeseknek: ha menet közben tud beszélgetni a mellette haladóval, akkor nem megy elég gyorsan)
– csak akkor álljon meg két pulzusmérő pont között, ha úgy érzi, ez erőnlétileg vagy egészségügyileg mindenképpen szükséges
– érdemes nordic walking bottal haladni, mert az is hozzájárul a magasabb pulzus eléréséhez.

Alacsony terhelhetőség esetén először a rövidebb, könnyebb útvonalat válassza. Ha Ön jól terhelhető, válasszon olyan sétatempót, hogy pulzusszáma folyamatosan tréningzónáján belül legyen.

Mi az a tréningzóna?

A tréningzóna az Ön aktuális életkorából számított, egészségmegőrzésre leginkább ajánlott célpulzustartomány.

A. Ha Ön egészséges, és nem szed pulzuscsökkentő szert, tréningzónáját – az Ön számára ajánlott legalacsonyabb és legmagasabb pulzusszámot – megtudhatja az innen elvehető túralapról.

B. Ha Ön szívbeteg vagy más ismert betegsége van, vagy betöltötte a 40. életévét és most kezd sportos életmódot, úgy biztonságosabb, ha tréningzónáját orvosa, gyógytornásza vagy edzője határozza meg, rendszerint terheléses EKG vizsgálat alapján.

Forrás: MTI / Budapesti Szent Ferenc Kórház

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com