Jövőre a világ több mint fele elhízott lesz – Március 4-e az elhízás elleni világnap

0

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízás világnapját azért tartja meg, hogy felhívja a figyelmet az elhízás veszélyeire, a megelőzés és kezelés fontosságára. Az idei világnapi szlogenjük: „Beszéljünk az elhízásról, és…”- írja a Maszol.ro portál.

A WHO 2021-től egy globális tanácsadó csoportot hozott létre az elhízás elleni világnapi kampányok megtervezésére és terjesztésére, írja az Agerpres. A WHO szerint, ha nem születnek hatékony megelőző és kezelési intézkedések, 2025-re a világ népességének több mint 50 százaléka elhízott lesz. A túlsúly és az elhízás a zsír rendellenes vagy túlzott felhalmozódását jelenti, a felnőttek túlsúlyának és elhízásának osztályozására a testtömegindexet használják (BMI – a testsúly kg-ban kifejezett és a magasság négyzetének méterben kifejezett aránya). A WHO szerint a 25-nél nagyobb vagy azzal egyenlő BMI esetén túlsúlyosnak, a 30-nál nagyobb vagy azzal egyenlő BMI esetén pedig elhízottnak számít a felnőtt. A televízió vagy a számítógép előtt töltött idő, a fizikai aktivitás hiánya és a magas zsír-, cukor- és sótartalmú étrend a leggyakoribb okai, hogy egyre többen elhíznak – teszi hozzá a www.worldobesityday.org.

A túlsúly és az elhízás elsősorban megfelelő étrenddel előzhető meg, a tömény édességek, szénsavas üdítők, gyorsételek, a magas cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek kerülésével, a zöldség- és gyümölcs fogyasztásával, a teljes kiőrlésű gabonafélék választásával, valamint testmozgással – írja a lap.

Forrás: Maszol 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com