Az anyatej képes semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust

0

Egy vizsgálatban a még nem beoltott oltott, illetve a még meg nem fertőződött donorok anyateje is képes volt semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban december 14-én jelent meg a University of Toronto kutatóinak cikke, amelyben sikerült kimutatniuk azt, hogy az anyatej bizonyos fokú védettséget nyújt a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus fertőzése ellen.

A tanulmányban három különböző kohorsz anyatejében kerestek SARS-CoV-2 elleni antitesteket: olyan személyekében, akik a terhesség vagy a szoptatás időszakában kapták el a COVID-19-et, rutin tejbankban lévő mintákban, valamint olyan személyekében, akik terhes vagy szoptatós korukban két adag COVID-19 vakcinát kaptak.

A kutatók a COVID-19-pozitív kohorszba tartozó személyek nagyjából felénél mutattak ki antitesteket az anyatejben. Ennek aránya a rutin tejbankok donorjainak mintáiban kevesebb, mint 5 százalék volt – a donorok nem voltak ismert COVID-19 expozíciónak kitéve. A kétszer beoltott kohorszban azt találták, hogy az antitestek szintje magasabb volt azoknál, akik a Moderna vakcinát kapták, mint azoknál, akik a Pfizer-BioNTech vakcinát vették fel. Váratlan eredmény volt, hogy azoknál az embereknél, akiknél rövidebb idő telt el az első és a második dózis beadása között, magasabb volt az antitestszint, mint azoknál, akiknél hosszabb idő telt el az oltások között.

“Ez az eredmény határozottan meglepett” – nyilatkozta Samantha Ismail, a tanulmány első szerzője. “A szérumban ugyanis általában éppen fordítva van: az egyes adagok közötti hosszabb időközök jellemzően magasabb antitestszintet eredményeznek. Ez arra utal, hogy a szoptató anyák körében valami más, valami ismeretlen jelenség történik.”

A kutatócsoport nem állt meg itt, és sikerült kimutatniuk, hogy egyes anyatejminták laboratóriumi körülmények között megakadályozták, hogy a SARS-CoV-2 vírus sejteket fertőzzön meg. A COVID-19-pozitív kohorszon belül a vírus elleni antitesteket tartalmazó tej nagyobb valószínűséggel fejtett ki neutralizáló hatást, és a Moderna vakcinával történő immunizálás erősebb neutralizáló képességgel járt együtt, mint a Pfizer-BioNTech vakcinával beoltottak esetében – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com