A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldást fejlesztettek az SZTE részvételével

0

A gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot segítő informatikai megoldást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint a IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve. 

Az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában.

Kimutatások szerint a képalkotó vizsgálatok száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az azt leletezni képes radiológusoké, ezért világszintű probléma a szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan rohamos ütemben fejlődnek a mesterséges intelligenciát használó rendszerek, melyek fokozatosan utat törnek maguknak az egészségügyi alkalmazásokban.

Az 1,179 milliárd forintos költségvetésű, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 718 millió forintos támogatásával megvalósult hároméves projekt az automatikus leletezésen keresztül olyan digitális felületet hozott létre, ahol a páciens és orvos közötti együttműködés, ezzel együtt az ellátás minősége és kimenete is javulhat.

A szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist hoztak létre, mely a mesterségesintelligencia-algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál.

A gerincről készített MR-felvételeket leletező alkalmazás felgyorsíthatja a kézi leletezést, valamint hozzájárulhat a pontosabb diagnózis felállításához.

A kutatás-fejlesztési projektben a SZTE szoftverfejlesztés tanszékének és a mesterséges intelligencia kutatócsoportjának munkatársai a szöveg- és képfeldolgozó mesterségesintelligencia-modulok fejlesztését végezték.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com