Robot tanít újra járni Kaposváron

0

Súlyos agyi sérültek és mozgászavarokkal élő betegek robotikus rehabilitációs kezelését kezdték meg a Kaposi Mór Oktató Kórházban – írja az Országos Kórházi Főigazgatóság. 

A stroke-on átesettek, a súlyos agysérültek vagy a mozgászavarokkal élő betegek modern robotikus rehabilitációs kezeléseket kapnak az egészségügyi intézményben, aminek révén a terápiában résztvevők akár újra megtanulhatnak járni vagy használni a kezüket.

Többféle robotterápiát indítunk, amelyek a régi hagyományos terápiákat egészítik k Azt várjuk a kezelésektől, hogy minél előbb vissza tudjuk integrálni a sérülteket a mindennapi életükbe.”

– mondta el Androsits Mónika, a kaposvári kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa.

Az úgynevezett exoskeletonnal főként stroke-os, bénult betegek egyensúly-koordinációs képességét, járásának stabilizálását és izomerejét fejlesztik. A terápia felírását szakorvosi vizsgálat előzi meg, majd a betegek tizenöt alkalmas kezelésen vesznek részt, amely mellett a gyógytorna is zajlik, miközben a szakemberek folyamatosan figyelik az állapotukat.

Tollár József, a Központi Fizioterápiás és Neurorehabilitációs Egység vezetője elmondta azt is, hogy a kaposvári kórházban 2021-ben kezdődött meg a robotikus terápiák tanulása, több munkatársuk licensvizsgát is tett.

Az exoskeleton újra tanítja járni a beteget, a modern berendezés segítségével az egészséges láb mozgását átveszi a nem túl jól működő végtag. A motoros funkciókat, a speciális ingerléseket biztosítja ez az eszköz, így gyorsabb a beteg járástanulása”

– avat be Tollár József a részletekbe.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban eddig negyven beteget kezeltek robotikus berendezésekkel, és további százat terveznek.

Forrás: OKFŐ

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com