Szívbetegként front, stressz, sport, gyógyszerszedés

0

Aki szívbeteg, önkéntelenül is jobban figyeli és keresi a kapcsolatot az élet bármely területén előálló változásokkal. Vajon tényleg rosszabbul leszek, ha front jön vagy nagy stressz alatt állok? Vajon tényleg jobban lettem attól, hogy többet mozogtam és rendszeresen szedem a gyógyszereimet? 

A frontokra mindig mindent rá lehet fogni, hiszen van belőlük elég, és aki „frontérzékeny”, az meg is találja a panaszainak az okát. Pácienseim a vérnyomásnaplójukban jelölik is, és eképp bele is törődnek a tünetekbe még akkor is, ha a front helyett valami más okozta a rosszullétüket. Valami más, amin segíteni lehetett volna – mondta a Hypertonia Társaság ismeretterjesztő oldalán Dr. Ádám Ágnes a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonológus. 

Ahogy a szakember fogalmazott a cikkében: a stressz nyilván megemeli a vérnyomást, hiszen ez a dolga. A stressz készíti fel a szervezetet a menekülésre, a harcra, a túlélésre – tehát az életbenmaradásunkhoz szükséges. Ilyenkor az adrenalin, noradrenalin hormonok hatására a tüdő, a keringési rendszer magasabb fokozatra kapcsol rövid ideig, amig az igazi stressz tart. De amikor elhúzódóan így marad, vagy amikor minden helyzetet stresszként élünk meg, akkor azt hívjuk a stresszkezelés elégtelenségének.

A „kiugrik a szívem a helyéből” érzés valódi? Hogyan reagál a szervezetünk a stresszre? Dr. Ádám Ágnes a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonológus nagyon érthetően és érdekesen mutatja be az összefüggést az alábbi videóban.

Segíthet a gyógyszer és a sport is

A gyógyszerek barátaink, azért fejlesztették ki őket, hogy segítsenek egészségünk megőrzésében, vagy annak helyreállításában! Ezt a szempontot kellene elfogadni azoknak, akik gyógyszerellenesek, minden panaszukat a gyógyszerek mellékhatásának vélnek.

A sport, a mozgás egészséges, de döntő az életkor, a testalkat, a munka, az életkörülmények, a betegségek, a szervezet általános állapota. Az orvos, a személyi edző, a gyógytornász tud tanácsolni olyan mozgástervet, ami segít a vérnyomás normalizálásában is.

A szakember felhívta a figyelmet: a vérnyomásunk percről percre változó érték, függ a tevekénységünktől, szervezetünk reakcióitól. Amennyiben a normális határokon belül marad (110/70 Hgmm és 140/90 Hgmm), akkor ez így abszolút rendben van. Ha rövid időre emelkedettebb, vagy alacsonyabb, akkor az ok megszűntével helyre fog billenni – különösebb következmény nélkül.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com