Mit jelentenek a vérnyomás értékei?

0

Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, van-e magas vérnyomása, ha időnként megméri a vérnyomását. Az eredmények megértése kulcsfontosságú a magas vérnyomás megfelelő kezeléséhez és a szívhalálozás csökkentéséhez – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Egészséges és egészségtelen vérnyomástartományok

A magas vérnyomás diagnózisát orvosnak kell megerősítenie. Az egészségügyi szakembernek értékelnie kell a szokatlanul alacsony vérnyomásértékeket is.

Vérnyomását két számmal rögzítjük

  • Szisztolés vérnyomás (az első szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, amikor a szív összehúzódik.
  • Diasztolés vérnyomás (a második szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, miközben a szívizom pihen az összehúzódások között.

 Melyik szám a fontosabb?

Általában nagyobb figyelmet fordítanak a szisztolés vérnyomásra (első szám), mivel az az 50 év felettiek szív- és érrendszeri megbetegedésének egyik fő kockázati tényezője. A legtöbb embernél a szisztolés vérnyomás az életkor növekedésével folyamatosan emelkedik a nagy artériák merevségének előrehaladásával. A plakk (amely szűkíti az ereket) szintén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

Vérnyomás-kategóriák

Érdemes tudni, hogy másként sorolják be a vérnyomásértékeket az amerikai és az európai szervezetek.Táblázatunkban bal oldalon a hazánkban használatos, a Magyar Hypertonia Társaság (MHT) és  az Európai Hypertonia Társaság (ESH) által javasolt, jobb oldalon az Amerikai Szívgyógyászati Társaságok (ACC/AHA) által javasolt beosztást tüntettük fel. A normális vérnyomástartományon belül Európában elkülönítjük az optimális vérnyomás, a normális vérnyomás és az emelkedett-normális vérnyomás kategóriákat.

Optimális vérnyomás

Optimális vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 120/80 Hgmm (higanymilliméter) alatt van. Ha eredményei ebbe a kategóriába tartoznak, ragaszkodjon az egészséges szokásokhoz, mint például a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.  Itt olvashat az alacsony vérnyomásról is.

Normális vérnyomás

Normális vérnyomás esetében a szisztolés vérnyomásértékek 120-129 Hgmm között mozognak, a diasztolés vérnyomások pedig 80-84 Hgmm között. Ha az Ön vérnyomása ebbe a kategóriába esik, nagyon fontos, hogy őrizze meg egészséges életvitelét, sokat mozogjon és sűrűbben, legalább 3 évente ellenőrizze a vérnyomásértékeit.

Az emelkedett-normális vérnyomás

Emelkedett-normálisnak nevezik a vérnyomást, ha az értékek 130-139 szisztolés vagy 80-89 Hgmm diasztolés között mozognak. Az emelkedett vérnyomású embereknél később valószínűleg magas vérnyomás alakul ki, hacsak nem tesznek lépéseket az állapot szabályozására, ezért ebben az esetben évente mindenképpen ellenőrizni kell a vérnyomás alakulását.

Ha az Ön vérnyomása ebbe a kategóriába esik, az egészségügyi szakemberek valószínűleg életmódbeli változtatásokat írnak elő, de bizonyos körülmények, elsősorban korábban elszenvedett szív- és érrendszeri esemény, pl. szívinfarktus, vagy szélütés után, fontolóra vehetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hozzáadását, hogy mérsékeljék a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hipertónia 1. fokozat (enyhe)

Ha az első érték 140-159 Hgmm között (és/vagy a második érték 90-99 Hgmm között) van, akkor már a hipertónia 1. fokozatáról beszélünk. Ez az érték kezelést igényel. A háziorvos, belgyógyász vagy kardiológus életmódbeli változtatásokat javasol, és beállítja a megfelelő gyógyszeres terápiát, amely az esetek döntő többségében egy kombinált (azaz több hatóanyagot is tartalmazó) vérnyomáscsökkentő készítmény.

Hipertónia 2. fokozat (középsúlyos)

A hipertónia 2. stádiuma, amikor a szisztolés vérnyomás folyamatosan 160-179 Hgmm, a diasztolés pedig 100-109 Hgmm közötti. A magas vérnyomásnak ebben a szakaszában az egészségügyi szakemberek a szükséges életmódbeli változtatások mellett mindenképp kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. Ez az érték ugyanis már komoly kockázatnövekedéssel jár.

Hipertónia 3. fokozat (súlyos)

Amennyiben a vérnyomás első értéke eléri vagy meghaladja a 180 Hgmm-t, és/vagy a második érték a 110 Hgmm-t, akkor az súlyos vérnyomásemelkedésnek számít. Ha nincs bizonyíték arra, hogy ez a vérnyomás egyes szervek azonnali károsodásához vezetne, akkor a vérnyomást szájon át szedett gyógyszerekkel 24–48 óra alatt fokozatosan kell csökkenteni.

Más a helyzet, ha ilyen vérnyomásértékek mellett az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:

  • mellkasi fájdalom,
  • légszomj,
  • hátfájás,
  • zsibbadás/gyengeség,
  • látásváltozás,
  • beszédzavar.

Ilyenkor azonnal hívja a 112-t!

Hipertóniás válság

A magas vérnyomásnak ez a szakasza mindenképp orvosi ellátást igényel. Ha nincsenek súlyos tünetei, de a vérnyomása meghaladja a 180/110 Hgmm értéket, várjon pár percet, majd ismételje meg a vérnyomásmérést. Ha a mért értékek továbbra is ilyen magasak, akkor forduljon kezelőorvosához, családorvosához.

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálaton is szinte mindig mérnek ilyen magas értéket is tünetmentes betegek esetében. Amennyiben az ilyenkor, helyben elvégzett vizsgálatok nem találnak arra utaló jelet, hogy valamelyik szerv veszélybe került a magas vérnyomás miatt, akkor a pácienst arra kérik (a saját érdekében), hogy a lehető leghamarabb menjen el a háziorvosához, hogy elkezdhessék a terápiát.

Ha azonban a súlyos magasvérnyomás mellett tünetei vannak (lásd fenti felsorolást), azonnal egészségügyi szakemberhez, ügyelethez vagy a mentőszolgálathoz kell fordulnia, mert lehet, hogy hipertóniás krízist él át.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com