Mi a normális HbA1c érték és mikor vezethet félre?

0

A hemoglobin A1c (HbA1c vagy csupán „A1c”) cukorbetegek esetében az anyagcsere vezetés minőségi „standard”-jának tekinthető. Az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukorszintjeit tükrözi.

Vizsgálatok zöme, köztük a DCCT és UKPDS vizsgálat bizonyította, hogy szoros kapcsolat áll fenn a HbA1c és a késői diabéteszes kisér- és nagyér szövődmények között. Az A1c minden 1%-os csökkentése jelentős mértékben mérsékli e szövődmények felléptének kockázatát. Mivel azonban a HbA1c legalább 2 hónapos vércukor átlagot tükröz, nem ad felvilágosítást arra nézve, hogy ezen belül milyen időtartamú volt a vércukor céltartományon (4–9 mmol/l) belül, illetve a felett és az alatt történő tartózkodása.

1. Mit mutat a HbA1c?

Forrás: Diabfórum

Az A1c, más szóval glikált hemoglobin a vörösvérsejtek hemoglobin nevű fehérjéjének glukózzal kapcsolódott hányadát mutatja. Minél hosszabb időn keresztül minél magasabb a vércukor szintje, annál több hemoglobinhoz kötődik tartósan glukóz. Mivel a vörösvértestek 2-3 havonta cserélődnek, az elpusztult sejtekkel együtt a glikált hemoglobin is eltűnik a vérből.

2. Mi a „normális” HbA1c a nem diabéteszes személyeknél?

A magasabb A1c szintek magasabb átlagos vércukorszintekre utalnak. Az alábbi táblázatot az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) szerkesztette.

HbA1c szintMit jelent?
Kevesebb, mint 5,7%Nem cukorbeteg, ill. a 2-es típusú cukorbetegség kockázata minimális
5,7–6,4%Prediabétesz, fennáll a 2-es típusú diabétesz kockázata
6,5%-nál többDiagnosztizált cukorbetegség

 

3. Mi az A1c „céltartománya” cukorbetegségben?

Általában 6,5, de legalább 7% alatti A1c szintek elérésére kell törekedni. Serdülőknél és időseknél az értékek emelkedhetnek, ill. egyénileg szükséges meghatározni azokat.

4. Mikor félrevezető, illetve potenciálisan pontatlan az A1c értéke?

Az A1c alapját az egyén vörösvértesteinek az átlagos élettartama képezi és a hozzájuk kötődött glukóz. Bizonyos állapotok, mint a vesebetegség, a hemoglobin variánsok, bizonyos típusú anémiák, bizonyos gyógyszerek és vitaminok befolyásolhatják a vörösvértestek élettartamát és félrevezető A1c értékeket eredményezhetnek. Alábbiakban ezeket a tényezőket részletezzük. Fentieken túlmenően az A1c és az átlagos vércukorszintek közötti kapcsolat egyénenként jelentős mértékben különbözhet. A CGM vizsgálatok is igazolták ezt. Pl. egy 8%-os A1c érték az egyik személynél 8, a másiknál akár 12 mmol/l-es átlagos vércukorszinteket takarhat.

Nem diabéteszesek vagy prediabéteszesek esetében az A1c-nél biztosabb eredményt produkál az orális glukóz tolerancia teszt, az OGTT. Ha ennek 2 órás értéke 7,8 mmol/l alatt van, akkor nem áll fenn diabétesz, ha 7,8-11,1 mmol/l közé esik, akkor az prediabéteszt jelent, ha pedig 11,1mmol/l fölötti, az valódi cukorbetegséget igazol. Cukorbetegek esetében az A1c-nél biztosabb helyzetmegítélést nyújtanak a különféle CGM vizsgálatok, melyek nem csupán az átlagos vércukorszinteket mutatják, hanem a magas és alacsony értékek arányát, valamint ezek időtartamát is a vizsgálati perióduson belül.

5. Mire kell elsősorban gondolni az A1c kapcsán?

Tisztában kell lenni azzal, hogy az A1c bármennyire is fontos jelzője az anyagcsere állapotának, nem feltétlenül a diabétesz kezelés „színvonalára” utal, inkább segédeszköz ahhoz, hogy a diabéteszt gondozó csapat további terápiás döntéseket hozzon és konstatálja a szövődmények kockázatát.

6. Melyek azok a nem vércukorral kapcsolatos tényezők, melyek befolyásolják az A1c-t?

Az alábbi táblázatban foglaljuk össze a legfontosabbakat.

ÁllapotMilyen hatással van a HbA1c-re?Hogyan diagnosztizálható?
Vashiányos vagy B12-vitamin hiányos kezeletlen vérszegénységMivel csökken a vörösvértestek száma, nő a HbA1c értéke. Ha kezelik, visszaállnak a normális viszonyok.Vérkép vizsgálattal
Léphiány vagy csökkent
lépműködés
Sérülés miatti lépeltávolítás vagy sarlósejtes anémia miatt kevesebb vörösvértest képződik, nő az A1cRtg, MRI, UH vizsgálat
Vérveszteség után vagy transzfúziót követőenNő a vörösvértest szám, alacsonyabb lesz az A1c szintTudassa orvosával, ha transzfúziót kapott
Idült májbetegségek, májcirrózisCsökkenti az A1c szintetKérjen májvizsgálatot
Genetikai eredetű vérbetegségek, hemoglobinopátiákVagy tévesen magasabb vagy tévesen alacsonyabb A1c-t eredményeznek
Hemolízis, vörösvérsejt szétesésAlacsonyabb HbA1cTeljes vérképvizsgálat
Kezeletlen pajzsmirigy elégtelenségAlacsonyabb A1c. A pajzsmirigy homon adása növeli az A1c-tTSH vizsgálat
TerhességMind a korai, mind a késői terhességben megrövidülhet a vörösvértestek élettartama és fokozódhat a képzésük, mely alacsony A1c-t eredményezhetSzükséges OGTT-vel a terhességi diabéteszt diagnosztizálni. Igen hasznos a CGM használata
Teljes veseelégtelenségNövelheti az A1c-t, viszont a társuló vérszegénység és eritropoietin kezelés csökkentheti azt
Gyógyszerek hatásaNövelik az A1c-t:
Fájdalomcsillapítás céljából adagolt ópium származékok és hosszabb időn át 500 mg-nál nagyobb adagban szedett aszpirin
Csökkentik az A1c-t:
Eritropoietin (EPO), ribarvirin, a HIV gyógyszerei

 

Forrás: Diabfórum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com