“Intranazális maszk” a légúti fertőzések ellen

0

Nature Communications folyóiratban december 18-án jelent meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak cikke, amelyben a virális aeroszoloktól védő megoldásról, egy pumpás orrspray-hez hasonló “intranazális maszkról” tudósítanak. Ez a megoldást például a COVID-19 ellen is védelmet nyújtott egér modellszervezeteken, digitális humán nazális modelleken, valamint emberi légzőszervi modelleken egyaránt kipróbálták – számol be az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A légúti fertőző betegségek kiváló terjedési képességük miatt óriási hatással vannak a globális közegészségügyi állapotokra, elég csak a COVID-19 pandémiára gondolni. E fertőző betegségek terjedése lényegében az aeroszoloknak a légutakba történő átvitelén alapul. Az arcmaszkok használata fontos közegészségügyi törekvés a légúti fertőzések arányának csökkentése érdekében, viszont a maszkok hatékonysága önmagában nem elegendő a magas kockázatú személyek esetében.

Ezért a vírusos aeroszolok elleni védelem fokozása érdekében a kínai kutatók egy olyan “intranazális maszkot” (MV@GEL) terveztek, amely egy pozitív töltésű hőérzékeny hidrogélt és vírusreceptorokat tartalmazó, sejtekből származó mikroméretű vezikulumokat tartalmaz.

“Az intranazális maszk az orrcseppekhez hasonlóan szobahőmérsékleten az orrüregbe permetezhető, és testhőmérsékleten gyorsan átalakul folyékony halmazállapotból gél állapotba. Az orrüregben a pozitív töltésű hidrogél képes megállítani a negatív töltésű virális aeroszolokat, míg a vezikulumokon lévő receptor kölcsönhatásba léphet a vírusos aeroszolokból az MV@GEL-re szabaduló vírussal, és ezt követően inaktiválja a vírust” – nyilatkozta a fejlesztést vezető Ma Guanghui professzor.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com