Az időskori szájhigiénia fontossága

0

A száj egészsége szoros összefüggést mutat az általános egészséggel. Az idősek szájhigiénéje világszerte aggasztó adatokat mutat. Gyakori a fogszuvasodás, a közepesen súlyos fogágybetegség, a fogínygyulladás, szájszárazság és szájrák előfordulása. A parodontitis bizonyos szisztémás betegségek kockázati tényezője, és a szájhigiénia károsodását rágási és táplálkozási problémákkal hozták összefüggésbe időskorban, amely az életminőségükre is negatív hatással van – írja a Nővér folyóirat. 

Részlet Az időskori szájhigiéné fontossága, és az ápolók bevonása az orális prevencióba című összefoglaló közleményből. Szerzők: Gáll Evelin Liza, Gyöngyösi Fanni Nikolett, Dr. Német Anikó PhD

A 75–84 éves korosztály 20%-át érinti a fogszuvasodás, amely következményes fogvesztéssel jár együtt, vagyis a szuvasodásban érintett fogat gyakran kihúzzák. A rossz szájhigiénia miatti szájüregi elváltozások következtében zavart szenved a rágás és a nyelés, ami súlyos energia- és tápanyagbeviteli hiányosságokhoz vezet időskorban. Gyakran előfordulnak rágási problémák is ebben a korosztályban, ennek következtében megnő a puha, könnyen rágható ételek fogyasztása, amelyek gyakran az ajánlott szint fölé emelhetik a cukor- és zsírfogyasztást, növelve a szív- és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma kockázatát.

A demencia, tüdőgyulladás és az antikolinerggyógyszerek szedése különösen sokat ront a szájhigiénén. Általában a vizeletinkontinencia kezelésére szolgáló gyógyszerek, az antidepresszánsok és antipszichotikumok rendelkeznek leginkább a nyálmirigyek alulműködését okozó hatással. Az asztma és a COPD kezelésére használt inhalatív kortikoszteroidok pharyngitist, fekélyeket és candidiasist okozhatnak időseknél. A béta-2-agonisták, mint a szalbutamol és a terbutalin, csökkentik a nyál mennyiségét és a száj pH-ját, így vezetnek a fogak romlásához. Okoznak még fogínygyulladást, ínymegnagyobbodást és rontják az ízérzékelést.

A szájüregben lévő elváltozások nagyrészt magatartásbeli hiányosságok miatt alakulnak ki. Ehhez nagyban hozzájárulnak a rossz szokások, a helytelen életvitel és a rendszeres fogászati ellenőrzések hiánya.

Az idősek gyakran látogatnak különböző szakrendeléseket, felkeresik háziorvosukat, azonban a fogorvos rendszeres látogatása elmarad, sokszor csak panasz esetén keresik fel.  Az évek óta használt, jónak hitt fogmosási technika és nem megfelelő eszközök mellett mégis romlani kezd a szájüreg állapota.

A szájüreg egészséges állapotának érdekében elengedhetetlen a kellő ismeret a helyes táplálkozásról, tápanyagokról. A problémák megakadályozása érdekében fontos szakemberhez fordulni. Sok esetben, ha korai állapotban elkezdik a megfelelő kezelést, visszafordítható a folyamat. A fogorvos és dentálhigiénikus egyénre szabottan segít a megfelelő szájápolás elsajátításában, a megfelelő anatómiai helyzet helyreállításában, instruálnak, motiválnak, tájékoztatnak, szűrést végeznek, kezelnek.

A rossz szájhigiénét okozhatja a hibás fogmosási technika, a nem megfelelő eszközválasztás és a fogmosás rövid időtartama. Az emberek többsége a fogmosással töltött időt többnek érzékeli, mint amennyit valójában eltöltenek vele. Ez átlagosan 1 perc szokott lenni, de ez nem elegendő az összes felszín alapos megtisztításához. Ebben az esetben csak 60%-os a biofilm eltávolításának hatékonysága, amely hosszú távon például fogkő kialakulásához, ínygyulladáshoz és akár fogágybetegséghez is vezethet.

A fogmosás optimális időtartama 3-4 perc. A felső és alsó fogsoron az intra- és extraorális (külső és belső) felszínek tisztításánál minden pozícióban a megfelelő technika szerint 5-10 elmozdulás szükséges. Egyszerre csak két-három fog tisztítása javasolt. Kiemelt figyelmet kell fordítani a fogközök tisztítására. Ezeket a területeket a fogkefe sörtéi nem tudják megfelelően kitisztítani, fogselymet vagy fogköztisztító kefét kell alkalmazni.

Abban az esetben, ha fogselyem használatával tisztítjuk a fogközöket, körülbelül kétarasznyi hosszúságú fogselymet kell levágni. A két végét a középső ujjakra tekerjük, a stabilitást pedig a mutató- és hüvelykujjunkkal adjuk meg, ezáltal tudjuk a fogselymet kontrollált, lassú, kis, előre-hátra mozdulattal a fogközbe vezetni a fog felszínére helyezve, a lágy szövetek sérülésének elkerülésére törekedve. A következő fogköznél a fogselyem másik, tiszta felületével ismételjük a mozdulatot.

Amennyiben fogköztisztító kefét alkalmazunk, mindig szakember segítségével kell meghatározni a megfelelő méretet. Ezeknek a keféknek több kritériumnak meg kell felelniük: könnyen bevezethetőnek kell lenniük a fogközökbe, megfelelően ki kell tölteniük a fogközt és fontos a megfelelő kefeméret. Ezeket óvatos mozdulattal bedugjuk a fogközökbe, majd kihúzzuk. Az ideális szájhigiéné kialakítása minden esetben egyénre szabottan történik a fogászati team (fogorvos, dentálhigiénikus, fogászati asszisztens) szakemberei által. Figyelembe kell venni az egyén adottságait, a lehetséges rizikófaktorokat, az anatómiai viszonyokat és hogy a páciens mennyire jól kooperál.

A fogmosás minden étkezés után javasolt, de legalább naponta kétszer elvégzendő. Közvetlen az étkezések után nem javasolt a fogakat megmosni, várni kell fél-egy órát, ezáltal elkerülhetjük a saveróziós hatást. A szénsavas italok és a gyümölcsök is rendelkeznek ezzel a hatással, nyáron különösen ügyelni kell ezekre, mert ebben az időszakban többet fogyasztunk ezekből a frissítő érzet miatt. Eleinte szemmel nem látható a kemény szövetből kioldódó ásványi anyagok hatása, később mattá színezi a fogak felszínét, majd miután egyre több ásványi anyag oldódik ki, kopások keletkeznek, ami pedig fájdalmat, gyulladást és vérzést okoz.

Fogpótlások tisztítása

Rögzített pótlással rendelkező páciens esetében az ínyszél (sulcus) tisztító módszert kell alkalmazni, mellette a fogak közötti (interdentalis) területek tisztítására alkalmas eszközök használata javasolt például egy sörtecsomós kefe, superfloss, speciális implantátumtisztító kefe. A részleges kivehető pótlások esetén először leöblítjük az ételmaradékokat, majd ezután például protézistisztító kefével eltávolítjuk a dentális plakkot. A több sörtecsomós rész az alaplemez, az egy sörtecsomós rész pedig a finom rögzítőeszközök tisztítására alkalmas.

Speciális szempontok

Az idősebb korosztályban gyakoribb a csökkent kézügyesség. Mivel a fogmosás emiatt sem elhanyagolható, számukra elektromos fogkefét vagy, ha erre nincs lehetőség, a manuális fogkefék közül a vastagított nyéllel rendelkezőket ajánljuk. Dohányzó pácienseknél is a sulcustisztító módszer javasolt, esetükben az átlagnál jobban oda kell figyelni a szájhigiénére. A dohányzás megnöveli a fogkövek kialakulásának esélyét, ezáltal számukra magasabb abrazivitású fogkrémek használata javasolt, az alkoholos szájöblögetők alkalmazása nem ajánlott, mert hosszú távon felerősíti a dohányzás karcinogén hatását. Vannak nehezebben tisztítható területek, amelyek tisztítására kiemelt figyelmet kell fordítani a fogkőképződés elkerülése érdekében. Ezek a nyálmirigyek kivezető csöveinél találhatók, az alsó frontfogak nyelv felőli részénél és a felső nagyőrlők külső felszínénél.

Az időskori szájápolás eszközei

A megfelelő szájhigiéné időskorban sem elhanyagolható, ugyanakkora figyelmet kell rá fordítani, mint a korábbi életszakaszokban. Kutatások már bizonyították, hogy számos betegség kialakulása összefügg a nem megfelelő orális állapottal, ugyanis például az ínygyulladás vagy az ínyvérzés hatására a véráramon keresztül a baktériumok el tudnak jutni bizonyos  szervekhez, ahol olyan elváltozásokat, betegségeket okozhatnak, amelyek az egyénhez alkalmas fogmosási technikával és eszközökkel kiküszöbölhetők lehetnének.

A kézi fogkefék azoknak az idős embereknek ajánlottak, akik megfelelő kézügyességgel rendelkeznek, és megfelelően el tudják sajátítani a pontos fogmosási technikát. A kézi fogkefék közül a puha (soft) sörtéjű fogkefét ajánljuk, mert ez nem fog semmilyen traumát okozni az ínynek, nem koptatja a zománcot.

Az elektromos fogkefe több szempontból is kedvező, például a csökkent kézügyességgel rendelkező páciensek számára, mentális betegséggel küzdők vagy nem jó szájápolást végző embereknek. Idősnek bármelyik használható, mivel ezek már annyira okos eszközök, hogy bizonyos fogakon és területeken meghatározott időt töltenek el a tisztítással, nem helyeznek túlzott nyomást a fogakra, és rezgéssel jelzik, ha arrébb kell mozdítani az adott fogfelszínről. Az elektromos fogkefék használatát telefonos applikációk is meg tudják könnyíteni. Az adott készülékhez tartozó alkalmazást letöltve, minden fogmosás alkalmával mutatja, hogy melyik terület, hogy került megtisztításra (Ezeknek az okoseszközöknek a használatára azonban nem minden idős képes.)

A fogkrémek közül mindenképpen fluoridtartalmú fogkrémet javasoljuk, mivel a fluorid segít a fogzománc szuvasodásának megelőzésében, viszont a fluoridbevitelt is mérsékelni kell. A fogkrémek fluoridtartalma 500-1500 ppm (part per million) között legyen. A kalcium-fluorid tartalmú fogkrémek védőréteget képeznek a fogak felszínén, ezáltal remineralizációs folyamatokat indítanak el, és megfelelő védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen. Több ember számára a fogmosás azért nem jó élmény vagy nem kedvelt tevékenység, mert nem szeretik a mentol ízét. Vannak mentolmentes fogkrémek, amelyeket nyugodtan ajánlhatunk idősek számára is. Refluxos betegek sokszor számolnak be arról, hogy nem szeretnek emiatt az íz miatt fogat mosni.

A fogselyem és fogköztisztító eszközök használata is nagyon fontos a megfelelő szájhigiéné szempontjából. Naponta legalább egyszer szükséges alkalmazni ezeket az eszközöket, ugyanis a fogmosás önmagában kevés. Az ínyszélen és a fogközökben szabad szemmel nem feltétlenül látható ételmaradék és baktériumok telepedhetnek meg, amelyek könnyedén okozhatnak ínygyulladást vagy fogszuvasodást.

Az alkoholtartalmú szájvizek használatát sem javasoljuk, mivel képesek kiszárítani a szájnyálkahártyát és a fekélyek kialakulásában is szerepet játszanak. A baktériumölő képességgel rendelkező szájvizek sem jók, mivel ezek nemcsak a kártékony, hanem a jótékony baktériumokat is elölik. Keressünk alkoholmentes, fluoridtartalmú szájvizet, amit ne közvetlenül a fogmosás után használjunk, hanem azt követően körülbelül 30 perccel.

Fontos az idősekkel megértetni, hogy többféle eszközt (fogselyem, fogköztisztító kefe, szájzuhany) használjanak a fogmosás során, nem elegendő csupán a fogkefe és a fogkrém alkalmazása.

Forrás: NŐVÉR folyóirat 36. évfolyam, 5. szám

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com