Az ELF Bar után vírusszerűen terjed a szintén illegális POCO Bar

0

Az ELF Bar után egy újabb ízesített elektronikus cigaretta, a POCO Bar terjed vírusszerűen elsősorban a fiatalok körében. Az ELF Barhoz hasonló eszköz egy színes, eldobható készülék, mely ízesített nikotinos folyadékot tartalmaz – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Mivel a POCO Bar is egy ízesített elektronikus cigaretta, ezért erről az eszközről is elmondható, hogy illegális termék. Magyarországon legálisan sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz (nikotint nem tartalmazó elektronikus cigaretta), sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a Nemzeti Dohányboltokban sem.

Mivel az interneten illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele jellemzően nem ismert, ezért fokozottan kockázatos a használatuk.

Fontos tudni, hogy az ELF Bar és a POCO Bar mellett számtalan egyéb ízesített elektronikus cigaretta is elérhető a különböző weboldalakon, pl. BECO Bar, Nutristick, GEEK Bar, melyek szintén csak illegálisan hozhatók forgalomba. A gyártók, a dohányzás egészségesebb alternatívájaként reklámozzák ezeket a termékeket, és számos új terméket dobnak piacra, melyek nagy része ízesített és vonzó, színes kiszerelésben kapható, ezzel is elsősorban a fiatalokat célozzák.

A POCO Bar tartálya akár 10 000 szippantásnyi folyadékot is tartalmazhat (szemben a 20-40 szippantásnyi cigarettával), melyet akár egyszerre, szünet nélkül is bevihet a szervezetébe a fogyasztó. Az ízesítés miatt a fiatalok könnyedén túlzásba vihetik a fogyasztást, ami akár nikotinmérgezéses tüneteket is eredményezhet. A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság.

Az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció – sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10%-kal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. Másrészt, már a terméken adott esetben jelzett, jellemzően 3-5%-os nikotinkoncentráció is azt jelenti, hogy egyetlen patronban olyan mennyiségű nikotin van, mint egy hagyományos cigaretta esetén 2-5 dobozban összesen!

Korábban kollégáink megvizsgálták az ELF Bar-ban található folyadékot és a vizsgálat alapján elmondható, hogy a nikotinmentes folyadékban is találtak nikotint. E vizsgálatból is látni, hogy a készülék és a készülékben található folyadék megbízhatatlan, hiszen nem tudhatjuk mi is van benne.

A POCO Bar és társai nikotin bevitelére képes eszközök! A nikotin, függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett, ma már számos más egészségkárosító hatása is ismert. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulása és progressziója. Ismert a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre, továbbá az is, hogy a magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek, a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget, a rendszeres használat pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.

Magyarországon az elektronikus cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigarettát sem használni, tilos a termék reklámozása, illetve elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

A témában további információk találhatóak az alábbi honlapon: Amit az Elf Bar-ról tudni kell

Forrás: NNK 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com