Áttörés a koleszterincsökkentő kezelések hazai támogatásának terén

0

Mostantól könnyebben juthatnak az újabb, hatékony terápiához a magaskoleszterin-betegségben szenvedő legsúlyosabb betegek. A PCSK9 gátlásán, illetve PCSK9 szintézisének gátlásán alapuló gyógyszerek társadalombiztosítási befogadása január elsejével megtörtént – számol be a SZÍVSN Országos Betegegyesület. 

2024. január 1.-től az FH-s betegek kezelését támogató jogszabálymódosítások jelentek meg, amelyek 2 új kiemelt EÜ100-os pontot is tartalmaznak (lásd lent). A 2 új EÜ100 pont mostantól lehetővé teszi, hogy járóbeteg szakrendelés, illetve fekvőbeteg gyógyintézet belgyógyász és kardiológus szakorvosai 100 százalékos támogatással írhassanak fel újabb ,hatásos koleszterinkövetkező gyógyszereket.

Az SZÍVSN FH csoportja megalakulása óta harcol az új, hatékony koleszterincsökkentő terápiás lehetőségek minél szélesebb körű elérhetőségéért. Még 2016-ban írtuk első hivatalos levelünket az újabb gyógyszerek támogatásba fogadásának kapcsán, amit aztán számos további levél és személyes találkozó is követett. Néhány éve komoly előrelépésnek számított, az egyedi méltányossági alapon elindulhatott a leginkább rászoruló betegek kezelése, de ez csak egy szűk betegcsoportnak, komoly adminisztratív teher mellett. Nagy örömünkre szolgálnak, a most januárban megjelent jogszabályváltozások, melyek végre a hivatalos társadalombiztosításba fogadják be az új gyógyszereket.

A magyar betegek szakorvosaik segítségével és felügyelete mellett, így most már csupán a 300Ft-os dobozdíj kifizetésével jelentősen kevesebb dokumentációs teher mellett kaphatják meg a hatékony kezeléseket. Ez a változás komoly ok az örömre. Ez egy óriási segítség az FH betegközösségnek! Ez életeket, éveket és még annál is többet jelent nekünk FH-oknak!

Az egyik EÜ100% pont (81-es) a legsúlyosabb homozigóta FH-sokra vonatkozik, míg a második (82-es) a másodlagos megelőzést szolgálja olyan magaskoleszterinszintű betegeknél, akik kórelőzményében infarktus, instabil angina, bypass beavatkozás, sztentbeültetés, stroke (agyérelzáródás), végtagokat érintő érsebészeti beavatkozás vagy amputáció szerepelnek. Feltétel továbbá, hogy a hagyományos terápiákkal nem lehetett elérni a szükséges koleszterin célértékeket, vagy a beteg intoleranciát mutatott a hagyományos gyógyszerekre.

Forrás: SZÍVSN Országos Betegegyesület

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com