Amit meg kell tennünk magunkért: az emlők önvizsgálata

0

Mit tehetünk a hétköznapokban addig, amíg egészségesek vagyunk, illetve annak gondoljuk magunkat? Az emlők rendszeres és szabályszerű önvizsgálata kulcsfontosságú az emlődaganatok felismerésében.

Amerikában az emlőrákok 90%-ára az érintettek maguk figyelnek fel, leggyakrabban egy kis csomót tapintva valamelyik emlőben. Az összes emlőrákos eset 25 százaléka 50 éven aluli nőkben alakul ki, és esetükben magasabb a halálozás aránya. Mivel a fiatal nőknek feszesebb a melle, a mammográfiai vizsgálat nehezebben mutatja ki a csomókat, ezért érdemes minden nőnek rendszeres önvizsgálatot végeznie, évente szakorvosi szűrést kérni (nőgyógyász), 45 éves kortól pedig rendszeres mammográfiai vizsgálatot végeztetni.

Az emlőrák korai stádiumban az esetek jelentős részében gyógyítható! A korai felfedezés életet menthet. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre fogja venni. Az önvizsgálatot 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruáció lezajlását követő egy hét múlva ajánlott elvégezni. Ilyenkor a mell nem érzékeny nem duzzadt, ezért a legkönnyebben áttapintható. Amennyiben a menstruáció nem rendszeres, akkor ajánlott a mellek minden hónapban lehetőleg ugyanazokon a napokon történő vizsgálata. A menstruáció elmaradását követően a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjen az önvizsgálat.

Figyelmeztető jelek a következők lehetnek még: az emlő váladékozása, az emlő lokális duzzadása (ödéma), az emlőbimbó behúzódása.

Az önvizsgálat ajánlott menete

  • Kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: Álljon egy nem torzító tükör elé. Nézze meg melleit, mellbimbóit alaposan, szemből és oldalról egyaránt, hogy nem tapasztal-e alaki változást, leengedett, majd felemelt kézzel.
  • Ismételje meg ugyanezt felemelt karokkal látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása.
  • Bal karját továbbra is felemelve, jobb kezével és zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét – arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldalát is vizsgálja meg ugyanígy.
  • Feküdjön le, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét.
  • Most vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi. Enyhén nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételje meg az előző pontok alatt írtakat a jobb mellével is.

Mikor forduljon orvoshoz, mikor javasolt a mammográfia?

Ha az emlők önvizsgálata során vagy bármikor az alábbi tünetek valamelyikét észlelné, haladéktalanul forduljon orvoshoz:

  • csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
  • a mell formájának megváltozása
  • váladékozás a mellbimbóból
  • a mellbimbó tartós behúzódása
  • az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

Ne felejtse el, hogy először meg kell „ismerkednie” saját emlőjével, így az első vizsgálatok alkalmával felfedezett gyanúsnak látszó dolgok (esetleg göbök is) valószínűleg ártalmatlannak tekinthetők, inkább a későbbiekben bekövetkező változásokra kell figyelnie.

Ha azonban már ekkor először érzi, hogy valami rendellenességet tapasztalt, keresse fel orvosát. A legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com