A premenstruális szindróma (PMS)

0

Nők nemzedékei beletörődéssel kellett fogadják a havi ciklust megelőző testi-lelki diszkomfort érzetet. Mára ez az élet minőségét is rontó probléma nem számít tabutémának, s az orvostudomány fejlődésének köszönhetően van megoldás a menstruációs időszakot megelőző úgynevezett „premenstruális tünetek” enyhítésére.

A fogamzóképes korú nők 30–40 százaléka tapasztal élete folyamán PMS-re jellemző tüneteket, melyek részben testi, részben pedig lelki természetűek. A tünetek a nagyon enyhétől a szokásos napi életvitelt korlátozóig, illetve – az érintettek 5 százalékánál – akár a napi életvitelt akadályozóvá, sőt ellehetetlenítővé is válhatnak. A PMS-es panaszok a menzeszt megelőző egy-két hétben, vagy néhány nappal a menzesz beköszönte előtt a legerősebbek, a vérzés „megindulásával” pedig megszűnnek.

A PMS-tünetegyüttes leggyakrabban fejfájás, szédülés, izom- és ízületi fájdalmak, mellfeszülés, illetve érzelmi és hangulati labilitás formájában jelentkezik. A „lelki panaszok” leginkább lehangoltságban, hangulatingadozásban, ingerlékenységben, energiátlanságban és fáradékonyságban mutatkoznak meg. Az alvási és étkezési szokások gyakran feltűnően megváltoznak: aluszékonyságban vagy álmatlanságban, valamint édességkívánásban és falánkságban nyilvánulhatnak meg. A súlyos, életviteli zavart okozó, életminőséget is rontó „forma” a premenstruális szindrómásoknak csak mintegy 5 százalékára jellemző. Náluk a PMS szélsőséges viselkedésbe (dühkitörések, agresszivitás, túlérzékenység) is torkollhat. Több nő követ el ebben az időszakban öngyilkosságot, agresszív cselekményeket.

A PMS gyakran szövődik migrénnel, s összefüggés mutatható ki a depresszióval is. A PMS-ben szenvedő nők között öt-hatszor gyakoribb a depresszió előfordulása. Kiemelkedően fontos a PMS és a szülés utáni depresszió közötti kapcsolat: a PMS fennállásakor sokkal többször lép fel gyermekágyi depresszió. Ez pedig a gyermek ellátásának aktuális veszélyeztetettségén túl az anyától való elszakítottság miatt annak személyiségfejlődésében is korrigálhatatlan zavarokat okozhat. Így hosszú távú káros következményekkel is kell számolnunk a nyilvánvaló szövődmények (családi problémák: akár válás, munkaidő-kiesések) mellett. A probléma megoldását tehát társadalmi, egészségügyi és gazdasági szempontok egyaránt sürgetik.

A PMS okai ma még nem egyértelműen tisztázódtak. A legvalószínűbb, hogy a normál petefészekhormonokra az idegrendszer abnormálisan reagál. A nemi hormonok ugyanis egy fontos idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését is befolyásolva, a központi idegrendszerre is hatnak, ezzel módosítják az érzelmi reakciókat és a kedélyállapotot.

A hangulatzavarokra – így a PMS-re is – jótékony befolyása lehet a tudatosan összeállított étrendnek is. A táplálékaink ugyanis befolyással vannak az agyi hormonok termelődésére. A vitaminok közül a B6 vitamin jótékony hatású lehet. Segíthet bizonyos tünetek enyhítésében: csökken a szédülés, hányinger, bőrpanaszok. A magnéziumtartalmú ételek/étrendkiegészítők, a hüvelyesek, a banán, a dió, valamint a kalciumtartalmú ételek – elsősorban a tejtermékek – rendszeres fogyasztása hozzájárulhat mind a hangulati betegségek (szorongások, pánikbetegség, depresszió), mind a premenstruális szindróma tüneteinek enyhítéséhez (is). A magnézium hiány emeli az „édesség-kívánást”, ami az egyik alapvető tünete lehet a PMS-nek.

komplett szénhidrátok (gabonapelyhek, rizs, müzli, barna kenyér, burgonya) napi fogyasztása éppúgy ajánlott, mint az Omega 3 zsírsavat tartalmazó tengeri halak heti étrendbe illesztése, vagy táplálék-kiegészítőben nagy tisztaságú formában (DHA) történő bevitele.

kávéfogyasztás mindenképpen mérsékelendő. Naponta kettőnél több kávé olyan állapotot teremt a vérben, melynek hatására felerősödhetnek a premenstruális panaszok. Ezeket a szempontokat folyamatosan, de különösen a ciklus második felében kell figyelembe venni az étrend összeállításánál.

A táplálkozás mellett a legtöbbet a testmozgás segíthet a PMS-es tünetek kivédésében. Bizonyított, hogy hetente négyszer negyvenöt perc intenzív mozgás (gyors séta, kocogás, biciklizés) nagy mértékben csökkenti, kivédi a PMS-es tüneteket. Ennek oka, hogy a mozgás hatására a szervezetben endorfinok képződnek, melyek jó közérzetet biztosítanak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com