A fülgyertyák alkalmazása nem bizonyított és veszélyes is lehet

0

A heveny fül- és arcüreg betegségekkel forduljunk szakemberhez – mondja Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa a PharmaOnline-nak. 

A fülgyertya egy kúpos kiképzésű, viasszal átitatott természetes textília, melynek nincs kanóca. A gyertyát a kezelés során a külső hallójáratba illesztik, a másik végét meggyújtják, és megvárják, hogy a gyertya leégjen, mialatt a fület egy kendővel vagy papírgallérral védik a lehulló égésterméktől. Az eljárás befejezése után egy barna viaszszerű anyag marad a gyertya csonkjában, amely azonban – a közhiedelemmel ellentétben – nem a fülből származó fülzsír vagy baktérium, hanem magának a gyertyának az égésterméke. A fülgyertyával kapcsolatban elsősorban nyugtató és stresszoldó hatását szokták kiemelni, de a krónikus nátha, allergiás orrfolyások, arcüreggyulladás, rágóizületi panaszok, fülzúgás és szédülések kezelése mellett fülzsírdugó eltávolítására is előszeretettel javasolják a gyártók. A fülgyertyák alkalmazása azonban nem bizonyított és veszélyes is lehet – ismerteti Holpert Valéria.

Valóban kiszívja a fülzsírt?

-A fülgyertyával kapcsolatos egyik általános tévhit – mondja Holpert doktornő, hogy az égés során az ún. kéményeffektusnak köszönhetően, enyhe vákuum lép fel a külső hallójáratban, ami „kiszippantja” a fülzsírt és a felhalmozódott szennyeződéseket. Mindezt azonban már 1996-ban megcáfolta egy, a Laryngoscope című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány: ezek szerint a Tympanometerrel végzett vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy fülgyertyák nem fejtenek ki semmiféle szívóhatást. Ha a felgyülemlett fülzsír problémát okoz, keressünk fel fül-orr-gégészeti szakrendelést, ahol megfelelő eszközökkel, biztonságosan eltávolítják azt.

Biztonságos-e a fülgyertyázás?

A fülgyertyák alkalmazása során a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a kezelést végző személy túl mélyre nyomja a hallójáratba a gyertyát, illetve viaszpára vagy égési termék kerül a hallójárat érzékeny bőrére és a dobhártyára. A gyertyázás további veszélye, hogy mélyebbre tömheti a fülzsírt, akár egészen a dobhártyáig. A hallójárat-gyulladás és elzáródás mellett a dobhártya sérülésével, az arcüreg és a fül felülfertőzésével és akár halláskárosodással is számolhatunk a helytelen használat következményeként – figyelmeztet a szakember. Az Egyesült Államokban az FDA be is tiltotta a fül- és testgyertyák gyógyászati célú forgalmazását, illetve az alkalmazását, mivel úgy vélte, hogy nincs érvényes tudományos bizonyíték arra, hogy a használatuk bármilyen orvosi előnyt jelentene – írja a lap.

Forrás: PharmaOnline 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com