Újabb gyógyszerek befogadásával 35-40 ezer beteg gyógyulása válik könnyebbé

0

Két év után újabb gyógyszerek befogadásával válik könnyebbé mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulása – közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel.

A Gyógyszer-befogadási Bizottság javaslata alapján a nagyértékű gyógyszerek befogadása 38 terápiás területet érint, és 52 készítményt tartalmaz. Ezek között onkológiai, onko-hematológiai gyógyszerek szerepelnek, emellett megtalálhatóak köztük a krónikus szívelégtelenség, a Parkinson-kór, illetve a Wilson-kór kezelésére alkalmas készítmények is.

Az új gyógyszerek hatalmas előrelépést jelentenek, eddig ugyanis ezekhez a gyógyszerekhez csak egyedi méltányossági kérelem útján juthattak hozzá a betegek. „A mostani befogadás mellett is a nagyértékű gyógyszerek támogatási előirányzata tartható, a rászorulók további adminisztratív terhek nélkül juthatnak hozzá a kezelésükhöz szükséges készítményekhez” – tudatta a minisztérium.

A befogadással egyidejűleg megújul a finanszírozási protokollok rendszere is, továbbá a tételes elszámolású gyógyszerek esetében a használatra jogosult centrumok listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben teszi közzé, „ami az ellátórendszerben történő változások rugalmasabb követhetőségét eredményezi”.

Az egészségügyben a beteg az első, a mostani intézkedés is az ő érdekeiket szolgálja – szögezte le a BM.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com